Mary Atta, före operation. Fotograf: Jörgen Hildebrandt/Fotografiska For Life

22 november – 3 februari 2019 Fotografiska

Möt världen med ett leende och den ler tillbaka mot dig. Smile and the rest will follow…Men om ditt ansikte ses som ett tecken på att du bär en förbannelse – då möts du istället av rädsla, hån och utfrysning. Detta är verkligheten för många av de barn som föds med läpp-, käk- eller gomspalt (LKG) i resurssvaga länder. Med en enkel operation som kan ta mindre än en timme förändras livet helt.

Nu öppnar Smile – and the rest will follow, en ny Fotografiska For Life-utställning där Jörgen Hildebrandt under ett års tid följt Operation Smiles arbete på tre kontinenter och med berörande fotografi visar nio människors liv före och efter operationen. Operationerna är kostnadsfria för familjerna och kan genomföras enbart tack vare donationer från företag och privatpersoner. Författaren och läkaren Stefan Einhorn bidrar i utställningen med text om vikten av att göra skillnad, och stå upp för det.

I utställningen får vi genom hans bilder följa nio barn och vuxna i Ghana, Mexiko och Filippinerna före, under och efter den operation som över en natt ger dem ett nytt liv. Sedan starten 1982 har den medicinska hjälporganisationen Operation Smile samlat in pengar till, och utfört, över 290 000 operationer världen över för att hjälpa människor som fötts med läpp-, käk- eller gomspalt (LKG). En ansiktsmissbildning som det i Sverige är rutin att operera en kort tid efter födseln.

Tioåriga Mary Atta från Ghana är en av de nio patienter som Jörgen Hildebrandt porträtterade när han följde Operation Smiles arbete.


Mary Atta, före operation. Fotograf: Jörgen Hildebrandt/Fotografiska For Life

Operationerna utförs av obetalda medicinska volontärer från många olika länder i samarbete med lokal sjukvårdspersonal. På så vis kompetensutvecklas sjukvården i det aktuella landet och den lokala personalen lär sig att arbeta utifrån WHO:s riktlinjer Safe Surgery, en strategi för att uppnå säkrare kirurgi världen över. En hisnande resa i helt förändrade möjligheter till värdighet, gemenskap och lycka – helt beroende av donationer och medmänskliga insatser.

– För mig har det varit otroligt spännande att se hur stigmat varierat i de olika kulturerna, men ändå hur lika de här människorna drabbats. Man kan se stolthet och värdighet i deras ansikten efteråt, något de helt enkelt inte kände tidigare. En människas ansikte är så viktigt för hur man definieras av andra, och just ett leende kan förändra så mycket i kommunikationen mellan människor, berättar Jörgen Hildebrandt.

Operationen är relativt enkel och lämnar i de allra flesta fall endast ett diskret litet ärr som spår. I resursfattiga länder lämnas de här barnen och deras familjer dock åt sitt öde, då sjukvården inte erbjuder kostnadsfria operationer. Det leder inte sällan till att barnen göms undan och isoleras i hemmet, utan att få gå i skolan, gå ut och leka eller ens besöka den lokala marknaden. För där finns alla de som stirrar, hånar, kastar sten. Pojken som var nära att tyna bort, då han inte kunde dricka mjölken från mammas bröst; flickan som aldrig fått äta tillsammans med sin familj, eftersom de äcklats av henne; kvinnan som i hela sitt liv av sin mor behandlats som utvecklingsstörd, för att det är svårt att förstå vad hon säger – deras berättelser och flera andras möter betraktaren i Smile – and the rest will follow.

– ”Att tillsammans med Operation Smile lyfta dessa öden, och inspirera till solidaritet och generositet mot dessa utsatta medmänniskor, känns väldigt viktigt för oss. Våra Fotografiska For Life-utställningar ger ofta röst åt dem som annars inte hörs, vilket i detta fall stämmer både bokstavligt och bildligt på ett positivt vis”, säger Johan Vikner, Exhibition Manager Fotografiska Stockholm.

Med Fotografiska for Life-utställningar som Smile – and the rest will follow väcker Fotografiska engagemang, sprider kunskap och inspirerar till handling. Genom fotografin förmedlas känslor och väcks nya tankar, så skapar våra utställningar och samarbeten samtal och debatt i viktiga samhällsfrågor. Till exempel bidrar här författaren och läkaren Stefan Einhorn med text om vikten av att göra skillnad och att sprida berättelser om det goda vi gör för våra medmänniskor. ”Att hjälpa att rädda ett barn är väl det viktigaste man kan göra”.

Här Mary Atta, sex månader efter operationen. En tioåring med god framtid som numera vågar gå ner till stranden och får äta med sin familj.


Mary Atta, sex månader efter operationen. Foto: Jörgen Hildebrandt

– ”Operation Smile är med och gör livet lättare för många av de barn som haft oturen att födas med en läpp-, käk- eller gomspalt. Ingen ska behöva leva utstött på grund av en missbildning som går att operera på mindre än en timme. Med Fotografiska For Life-utställningen Smile – and the rest will follow tar vi hjälp av fotografins starka kraft att väcka engagemang för hur enkelt det är att göra skillnad för en utsatt medmänniska. Skillnaden i livskvalité före och efter operationen är så oerhört tydlig och helt fantastisk”, berättar Susanne Edmark, kommunikationschef på svenska Operation Smile.

Smile – and the rest will follow handlar inte bara om de som tar emot utan också om de som ger, vare sig det är av sin volontärtid eller pengar. Det har länge funnits en tradition i Sverige, hos både företag och allmänhet, att inte tala högt om sitt givande, en utgångspunkt som har sitt ursprung i både Luther-oket och Jante-lagen: Att du förhäver dig ifall du är öppen med att du vill göra goda gärningar för andra. En gammal tradition som nu tyvärr fått nytt livsrum i sociala media där människor som berättar om sina medmänskliga handlingar riskerar att utpekas som ”godhetsknarkare”.

Detta, i kombination med att många för länge tagit den demokratiska grundbulten om människans lika värde för given, är fatal. Det är dags att vi slutar att tala tyst om de solidariska handlingar vi bidrar med till en bättre värld, när krafterna som står för motsatsen höjer rösten allt oftare. Det är dags att börja visa allt fantastiskt som både företag och privatpersoner gör för sina medmänniskor och samhället i stort – så formas en tydlig och inspirerande motkraft som står upp för människans lika värde.

– ”Det är fantastiskt att få möjlighet att förändra förutsättningarna för de här utsatta barnen. Min önskan är att operationerna ska leda till att barnen får gå i skolan och därmed få bättre möjligheter att påverka sin framtid, som annars är väldigt dyster”, säger Malin Hakelius, plastikkirurg på Akademiska sjukhuset i Uppsala, och en av Operation Smiles många volontärer som under tio dagar utan ersättning hjälper till att förändra liv.

Att få ge är en gåva vilket hela Operation Smiles arbete är ett lysande exempel på. Smile – and the rest will follow!

Vet du inte vad du ska ge i Julklapp? Ge ”Silverhalsbandet Smile” 
Silverhalsbandet Smile, med 40-45 cm kedja, är en perfekt present till en vän eller varför inte till dig själv. Av priset, 300 kronor (inkl. moms), går drygt hälften till Operation Smiles verksamhet.
Kika på det och beställ det här! 

 

Fotnot Stefan Einhorn:

I en utställningstext skriver läkaren och författaren Stefan Einhorn om hur viktigt det är att ly a fram de goda gärningarna vi människor gör för varandra. Gärningar som dels gör nytta i sig men också genom att de sprider sig som ringar på vattnet. Han anser att utställningen Smile – and the rest will follow är ett utmärkt exempel på en berättelse om vilken enorm skillnad denna medmänsklighet kan göra. Vare sig det är sjukvårdspersonal som ger av sin tid och kompetens eller en bidragsgivare som ger pengar så operationerna kan genomföras. Einhorn menar att vi står inför ett unikt läge i planetens historia där vi har verktygen att antingen göra jorden till en fantastisk plats eller förgöra oss själva. Alla människor har ett ansvar att bidra till att utvecklingen blir positiv, och stå upp för vår vilja att göra skillnad – där det lilla för dig kan betyda det stora för någon annan!

Fotnot ansiktets kommunikation:
Vi människor kommunicerar ständigt och ordlöst med varandra för att säkra individens och gruppens överlevnad. Att alls inte få ingå i gemenskapen är ofta plågsamt för oss flockdjur. Vi som från födseln är rustade med en mängd förmågor för att underlätta samvaron med varandra. Allt från spegelneuroner – de som innebär att möter du ett leende börjar dina ansiktsmuskler med automatik röra sig för att spegla den andres leende, till den mer okända vagus-nerven. En nerv som reglerar stress så starkt att direkt vi ler eller öppet möter varandras blickar sänks stressnivåerna i vår kropp. Eller det faktum att gäspningar ”smittar” så att alla i flocken ska bli trötta samtidigt och lägga sig till vila i grottan…Bara några exempel på hur vi alla hänger ihop och är beroende av varandra.

Kort fakta LKG och Operation Smile:
Var tredje minut föds ett barn med läpp-, käk- eller gomspalt (LKG), ungefär ett barn per 650 födda. Det innebär att årligen föds cirka 200 000 barn med LKG, varav 200 i Sverige. Här opereras bebisen när den är några veckor gammal, men på många andra platser finns inga möjligheter till operation. Istället lever barnet, om det inte dör tidigt på grund av undernäring, mycket utsatt och ofta mycket ensamt.

Operation Smile samlar pengar till, och utför, denna livsavgörande operation i över 40 länder med 6 000 obetalda volontärer som utför cirka 150 uppdrag per år. Grundare är plastikkirurgen Bill Magee och Kathy Magee, sjuksköterska och socialarbetare. Sedan starten 1982 i Filippinerna har över 290 000 operationer världen över utförts av volontärerna vilka under tio dagar utför operationer som ofta tar mindre än en timme per patient. Operationerna utförs av obetalda volontärer från många olika länder, i samarbete med lokal sjukvårdspersonal. Syftet är att kompetensutveckla sjukvården på plats samtidigt som den lokala personalen lär sig att arbeta utifrån WHO:s riktlinjer Safe Surgery, en strategi för att uppnå säkrare kirurgi världen över. LKG är ungefär lika vanligt världen över, men något vanligare i Asien och uppstår i början av graviditeten, då kraniets ”sömmar” glipar och inte sluter sig fullt ut.