Foto: Daniel Ohlsson

För att inspirera fler skolor att ha undervisning i naturen skickas nu hundratals kottar till landets rektorer. Kottarna är ett instegsmaterial från Friluftsfrämjandets utbildning Skogshjältarna som lanserades brett i slutet av oktober. Kottarna förväntas landa i skolor med elever i årskurs F-3 senast idag. Inför mässan Skolforum i oktober lanserades Skogshjältarna – en utbildning som ger pedagoger verktyg att ta ut undervisningen och mer hållbart och långsiktigt möta läroplansmålen. Under mässan delades delar av utbildningen ut till nästan 300 personer, bland annat i form av kottar.

– ”Att dela ut kottar i mässhallarna bland allt digitalt material skapade en hel del fniss, men också idéer och givande samtal. För vad är egentligen en kotte, förutom att vara just en kotte? Är det en del av en näringskedja, eller kanske ekorrens middag? Hur kan vi använda naturen i undervisningen, och i vilka ämnen”? säger Lina Lagström, projektledare på Friluftsfrämjandet.

När Friluftsfrämjandet pratar om att ta ut undervisning i naturen upplever de att det är många som tror att det kräver mycket tid och är svårt. Två utmaningar som lärare meddelat att de sällan har möjlighet till idag.

– ”När vi utvecklade Skogshjältarna hade vi just lärarnas möjligheter i åtanke. Vi måste skapa en utbildning och ett material som faktiskt passar den värld som pedagoger och elever lever i varje dag. Om vi lyckas inspirera och underlätta för en enda lärare att ta ut sin lektion, så vet vi att det kommer göra stor skillnad för barnen. Både för deras inlärning och för deras hälsa”, säger Lina Lagström.

Att kottarna nu skickas ut till ännu fler rektorer i Sverige är nästa steg i att sprida Skogshjältarna till så många barn som möjligt.

Kottarna har adresserats till rektorer på skolor som har elever i årskurs F-3 i följande orter:

Alla skolor i Malmö, Lund och Vellinge.

Följande orter i Mälardalen: Stockholm, Enskede, Bagarmossen, Älvsjö, Johanneshov, Hägersten, Skärholmen, Farsta, Bandhagen, Skarpnäck, Årsta och Sköndal.

Skogshjältarna finansieras av Svenskt Friluftsliv och Naturkompaniets Naturbonus.

Tidigare meddelande om Skogshjältarnas lansering!

Om Friluftsfrämjandet
Friluftsfrämjandet erbjuder Sveriges största utbud av friluftsaktiviteter och verkar för en attraktiv och hållbar friluftsmiljö. Vi vill att så många som möjligt ska upptäcka natururen, kunna dela friluftslivet tillsammans med andra och vistas i naturen under trygga former – helt utan prestationskrav. Friluftsfrämjandet finns också i förskolan och skolan genom I Ur och Skur, Skogsmulle i förskolan och Skogshjältarna, men verkar framför allt ideellt genom våra ca 7000 ledare som tar ut både barn och vuxna ut på små som stora äventyr. Vi har aktiviteter för alla åldrar och årstider runt om i hela landet.
Läs mer på www.friluftsframjandet.se