Att resa jorden runt är en dröm för många människor. Många fantiserar om att resa så snart de gått ut gymnasiet. En del kommer på mitt i livet att de ännu inte gett sig ut på den där drömresan. Även pensionärer reser jorden runt. Ja, att resa ett varv runt jorden är inte förbehållet en viss åldersgrupp. Alla kan resa! Gemensamt för samtliga är att man behöver planera resan väl för att den ska bli så bra som möjligt. Vi har satt ihop en liten lista med tips inför jorden runt-resan.

1. Planera
Ibland är det nästan lika roligt att planera en resa som det är att resa. Världen är full av häftiga platser och man kan förstås inte besöka allt på en gång. Planera i god tid, gärna 6-12 månader innan avresa så att du kan hitta bra och billiga flygbiljetter. En del vill också boka in hotell i förväg och då kan man komma riktigt billigt undan om man är ute i god tid.

Det kan vara frestande att boka in en massa resmål men det kan vara smart att fokusera på en handfull resmål och att ta mer tid på sig på varje plats. Ibland kan det vara bättre att spendera mer tid på en plats och resa runt med buss ett tag än att kasta sig på nästa flyg. Kanske kan du rent av ta bussen eller tåget mellan två olika platser istället för att flyga däremellan!

Ett annat tips är att kolla vad det är för klimat på de platser som man tänk besöka. Det kan ju bli lite tråkigt om man prickar in monsunperioden i Indien till exempel.

2. Gör en budget
Det är inte billigt att resa jorden runt men faktum är att det faktiskt kan vara billigare än vad man kan tro. Många flygbolag och resebyråer har speciella jorden runt-paket som är betydligt billigare än om man skulle köpa varje flygresa för sig. Räkna ut hur mycket pengar du är beredd att spendera varje dag. Var realistisk och lägg på lite marginal. Hotellpriser är lätta att kolla upp, matpriser likaså. Tänk på att avsätta pengar för entréavgifter på museer, nöjesparker och liknande. Tänker du hyra bil vid något tillfälle? Lägg undan en slant för oförutsedda händelser också.


Bilden; Museum – The Victoria Memorial, Queen’s Way, Kolkata, WB, India

3. Finansiera resan
När du har gjort en budget är det bara att börja spara! Det är alltid bäst om man lyckas spara undan tillräckligt med pengar för att kunna finansiera hela resan. Det finns en del människor, speciellt unga, som reser iväg med avsikten att ta ströjobb under resans gång. Det kan vara ett kul sätt att lära känna nya människor på. Vi rekommenderar ändå att man har tillräckligt med pengar i reserv.

Om man har hittat ett perfekt tillfälle att resa men det saknas en liten slant kan man behöva låna pengar. Ett privatlån är då att föredra framför snabblån. På nyttlån.com kan man jämföra olika privatlån för att få en så billig ränta som möjligt.

4. Packa rätt (eller lätt)
Det sista man vill göra när man är ute och reser en längre tid är att konka på en massa resväskor. Planera packningen lika väl som du planerar resan. Du behöver ofta ha med dig mycket mindre saker än vad du tror. Ett par bekväma skor, några få t-shirts, underkläder, ett par shorts, ett par långbyxor och en tröja/jacka kommer man långt med. Det är jättelätt att tvätta kläder i handfatet och de torkar snabbt om det är varmt. Reselakan i siden är smarta för de tar nästan ingen plats alls. Kommer du på att du saknar något kan man nästan alltid köpa det billigt under resan. En bra reseförsäkring är bra att ”packa med sig” också.