Storklintens skidanläggning i Boden. Fotograf/Källa; Mats Engfors

 

Skipass som skattefri friskvårdsförmån – det blev möjligt vid årsskiftet. Inför vintern 2018/2019 satsar skidanläggningarna för att locka motionärer att åka utför på hemmaplan. Och flera anläggningar har redan märkt ett stort intresse.

– ”Vi la ut information om friskvårdsbidraget på vår Facebooksida och det har redan kommit flera förfrågningar om säsongskort”, säger Tore Boström, verksamhetschef för Storklinten utanför Boden.

Även Isaberg i Hestra, strax söder om Jönköping på småländska höglandet, har märkt av intresset.

– ”Vi sålde en del liftkort med friskvårdsbidrag redan i början av året och nu inför den här säsongen förnyar vi informationen. I början av december kör vi ”julklappsdagar” då vi har öppet i butiken, och inför det går vi ut med annonser och säsongskortsrabatt”, säger Louise Söderlund, vd för Isaberg.

Det var i januari 2018 som beskedet från Skatteverket kom efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen. Domen räknar skidåkning som ”motion eller friskvård av enklare slag”, vilket är grundregeln för friskvårdsbidrag. Det maximala skattefria beloppet är 5 000 kronor per år, och det är arbetsgivaren som bestämmer om den godkänner utförsåkning, skidskola eller annan aktivitet som friskvårdsförmån.

Utförsåkning är bra motion och friskvårdsbidraget ger fler chansen att upptäcka skidåkning som en stärkande uteaktivitet. Skidanläggningarna är på tårna och jag ser att många arbetar med att locka sina ”hemmaåkare”, säger Titti Rodling, vd Svenska Skidanläggningars Organisation, SLAO.

För kontaktuppgifter till närmaste lokala backe, maila; info at slao.se
SLAO har drygt 200 medlemsanläggningar runt om i Sverige: slao.se/medlemmar/
På webbsidan Snörapporten finns dagsaktuella uppdateringar över snöläget på ett 70-tal anläggningar, snorapporten.se

 

OM
SLAO – Svenska Skidanläggningars Organisation http://www.slao.se/– har drygt 300 medlemmar som är verksamma inom liftverksamhet, uthyrning av skidutrustning och professionell skidskola. SLAO verkar för att Sveriges skidanläggningar ska vara säkra och attraktiva samt erbjuder medlemmarna kontinuerlig kompetensutveckling. Den gemensamma målsättningen är att på alla sätt utveckla Sverige som skidåkarland.