Tips på hur du förbättrar belysningen i ditt badrum

Att välja belysning till ditt badrum kan kännas överväldigande. Spegeln, badkaret och duschen kan behöva helt olika belysning, men man vill ändå att badrummets belysning ska kännas som en helhet. Å andra sidan finns det många som inte alls tänker mycket på lampor i badrummet utan de sätter upp en plafond mitt i taket och sedan är det bra med det.

Men hur ska man egentligen ordna belysningen i badrummet så att den både blir så funktionell och så snygg som möjligt? Låt oss se närmare på några aspekter du behöver tänka på när du väljer belysning till badrummet.

Belysning vid badrumsspegeln
Ofta ser man att folk sätter en lampa över badrumsspegeln, men det är ett misstag. Om den sitter där så kastar ljuset skuggor över ditt ansikte när du speglar dig, vilket inte är särskilt praktiskt när man rakar sig eller sminkar sig.  Då är det mycket bättre att använda sig av belysning vid båda sidorna om spegeln, så att ditt ansikte lyses upp framifrån i stället för ovanifrån. Dessutom är detta mycket snyggare!

Använd halogenlampor
I badrummet blir det som bekant fuktigt och varmt, förhållanden som inte direkt är ultimata för lågenergilampor. Därför är halogenlampor ditt bästa alternativ i badrummet. Se till att välja halogenlampor med hög lumen och en kall ton, som underlättar det att se vad du gör. För att ha något att jämföra med kan du tänka på att 1600 lumen är lika ljust som en 100w glödlampa.

Spotlights
Det är en god idé att installera spotlights i badrummet som ger en lite lyxig känsla och kanske även ger dig möjligheten att avgöra hur mycket lampor du vill ha tända. På morgonen när du ska vakna till liv kan du då tända alla lampor men på kvällen när du tar ett bad och ska varva ner kan du välja att bara köra på lite mysbelysning.

Levande ljus
För att ett badrum ska på ett ögonblick kunna förvandlas till ett hemmaspa så krävs det levande ljus, så är det bara. Satsa på stora blockljus eller ljus i stora burkar som inte tar slut i första taget. Värmeljus brinner bara högst 4 timmar, så du kommer behöva byta ut dem alltför ofta för att det ska vara praktiskt. Precis som i alla andra rum i huset så får du bäst resultat om du blandar olika ljuskällor vilket skapar miljöer i rummet.

Se video här; 31+ Bathroom Lighting Ideas, Bathroom Decorating