Foto, alla bilder; Pixabay

Att resa till New York för första gången är verkligen en häftig upplevelse. Det är så stort och det händer något i varje kvarter, att det nästan är omöjligt att ha tråkigt i staden. Här kommer några tips på saker man inte får missa när man besöker The Big Apple för allra första gången. Först och främst måste man tänka på att skaffa ett ESTA innan man reser. Det är ett elektronisk inresetillstånd, som man ansöker om online om man är svensk medborgare.

Ansöka om ESTA
Oftast får man svar inom bara några minuter när man ansöker. Så vilka är ESTA-behörighetsfrågorna? De handlar främst om huruvida du har hamnat i klammeri med rättvisan tidigare, om du har några smittsamma sjukdomar eller om du missbrukar droger. De frågar även om vad man har för avsikt med sin resa, eftersom ESTA enbart gäller för turism och inte för arbete. Sedan måste man fylla i information om sitt pass och var man ska bo på resan. För de flesta är det väldigt enkelt att fylla i sin ansökan, men annars kan man få hjälp genom en resebyrå.

Något man verkligen bör göra när man kommit till New York är att åka med Staten Island Ferry. Det är en färja som går mellan den sydligaste spetsen av Manhattan, Battery Park, och Staten Island. Den här 25 minuter långa färden är helt gratis, och brukar kallas för världens vackraste gratisresa. Man ser Frihetsgudinnan, Ellis Island och självklart även Manhattans berömda skyline. Ta med kameran, den är ett måste!

När man är på södra Manhattan kan man passa på att besöka 9/11 Museum. Det är ett underjordiskt museum med tusentals foton, föremål och berättelser från dagen då landet skakades av terrordåden och World Trade Center kollapsade. Skyskrapan One World Tower har ersatt tvillingtornen, och området är mer populärt än någonsin. Hela området är magnifikt, inte minst utsikten från 380 meters höjd på observationsvåningen i skyskrapan.

Promenader med härlig utsikt
I närheten av One World Tower ligger Brooklyn Bridge. När bron byggdes på 1880-talet var pelarna faktiskt de högsta byggnaderna i hela USA. Det bästa sättet att uppleva bron är att promenera över den. En annan otroligt vacker promenad är High Line, på Manhattans västra sida. Det är en park som är anlagd på en gammal järnväg, en bit över marknivån. Man går mellan byggnader, vid Hudson River, och man har planteringar, konstverk och utsiktsplatser längs vägen.

Ett absolut måste när man besöker New York är att ta en paus i Central Park. Det är en grönskande oas som är planerad till minsta grässtrå, men ändå ser oerhört naturlig och vacker ut. Trafiken är utbytt mot fågelkvitter, och här kan man avnjuta en picknick med klassiska bagels och cream cheese och lax. Ofta hittar man underhållning i form av gatuartister och musiker lite här och där. Om man har varit i New York förut så kanske man inte känner något direkt behov av att se Times Square, men är det första gången man upplever staden så bör man i alla fall gå dit och uppleva myllret, skyskraporna och neonväggarna. Det finns en anledning till varför upp till en halv miljon människor besöker torget varje dag!