Arktis – medan isen smälter. Fotograf/Källa Camilla Andersen

Brittiska modeinfluenser och ett smältande Arktis på Nordiska museet 2019

Nordiska museet arbetar just nu med två stora utställningsprojekt som öppnar för publik under 2019. Den 29 mars öppnar British så in i Norden och till hösten är det dags för Arktis – medan isen smälter. British så in i Norden bjuder på brittiska influenser på nordiskt mode och livsstil. En berättelse som sträcker sig från medeltiden till idag genom tyger, mönster, kläder och företeelser som formats till en del av vardagen i Norden.


Fotograf/Källa; Peter Segemark, Nordiska museet

– ”Besökare kommer att se exempel på tyger som importerats från Storbritannien till Norden, såsom Harris Tweed och Libertytyger, och som använts i folkliga plagg, blusar och i helt nordisk design. Till exempel en certifierad tartan kilt, med mönster och färger inspirerade av traditionella dräkter från bygden runt Dellensjöarna”, berättar Helen Persson, chef för Center för dräkt och mode på Nordiska museet.

Utställningen baseras på Nordiska museets dräkt- och modesamling och ett fåtal inlån. Den kommer att visa ett brett urval av plagg och outfits. Här ryms lyxprodukter som broderier och ylletyger, frilufts- och sportstilar, herrkostymen, subkulturernas kläder och vanliga vardagsplagg som jumper och cardigan.

Samtida nordiska modedesigners som inspireras av brittiska stilar och tyger finns med. Kända brittiska varumärken inom mode som påverkat och vars kläder bärs av människor i Norden är också representerade, såsom Mary Quant, Fred Perry, Mulberry och Burberry. Det äldsta föremålet i utställningen är från 1340-talet och det yngsta kommer ur en höst- och vinterkollektion för 2018. Det är brittiskt – på nordiska!

Arktis – medan isen smälter
vill berätta om och skapa en upplevelse av det arktiska område som delar av den nordiska kulturen har sina rötter i. Om de människor som bor i samhällen och städer omgivna av isberg, taiga, tundra, fjäll och glaciärer och hur de lever i ett föränderligt landskap märkt av klimatförändringar.


Island, isen smälter. Fotograf/Källa Camilla Andersen

–”Vi vill frammana en storslagen känsla av att befinna sig i Arktis. Klimatförändringarna skapar sprickor i levnadsförhållanden och anpassningen till en förändrad värld går som snabbast uppe i Arktis. Men även i vår del av världen händer saker. Det som pågår i Arktis påverkas av de som inte bor där. Arktis är på så vis hemma för oss alla”, säger Matti Shevchenko Sandin, utställningsproducent.

Till grund för utställningen ligger bland annat Hallwylska gästprofessorn Lotten Gustafsson Reinius forskning på temat Människor i Arktis i ljuset av klimatförändringarna, ett samarbete mellan Stockholms universitet och Nordiska museet. Nordiska museet samarbetar med utställningsformgivarna MUSEEA och dokumentärfotografen Camilla Andersen som kommer att medverka i utställningen med ett antal kortfilmer, producerade i samarbete med Hallwylska professuren, Stockholms universitet och Nordisk kulturfond.

Utställningen har också fått ett stort bidrag från FORMAS, forskningsrådet för hållbar utveckling, för att skapa en utställning där forskning, form och visuell teknik skapar en unik museiupplevelse.

OM Nordiska museet

Nordiska museet är Sveriges största kulturhistoriska museum. Ett vardagens palats där berättelser om livet och om människor i Norden igår, idag och imorgon tar plats. Upptäck kläder och mode, textilier och smycken, möbler och boende, fotografi, leksaker, folkkonst, glas och porslin.