Efterfrågan på handplockade ostron från Grebbestad bara fortsätter att öka och är enligt anhängarna det bästa havet har att ge oss. Ett hantverk från början till slut. Vad många kanske inte tänker på, är att det dessutom är en väldigt miljövänlig delikatess.

Alla i Grebbestad är stolta över sitt skafferi med delikatesser från havet. Bohuslän är känt för sina skaldjur, salta havsbad och kala klippor. Och från Grebbestad kommer också världens bästa ostron. Här har man plockat ostron sedan bronsåldern. Men det är först de senaste 10-15 åren som ostron har blivit så enormt populära hos gemene man. Innan var det endast få förunnat.
Peter och Bengt Klemming har sysslat med yrkesmässigt ostronfiske i vattnet utanför Grebbestad i 20 år. Även Peters dotter, Lotta, jobbar som licensierad ostronfiskare. De är nästan ensamma om att sälja vilda ostron och tippar att de står för 90 procent av de dykplockade vilda ostronen som når fiskhandlare och restauranger. Alla ostron är handplockade i det vilda, och manuellt hanterade.
– ”De räknas som världens godaste ostron. Det är vår fantastiska vattenkvalitet som skapar den höga klassen. Det är inte ovanligt att vi har besökare från andra länder, från Kina och Italien exempelvis. De blir ofta väldigt förvånade över att man kan äta ostronen direkt ut vattnet, utan att bli sjuka efteråt,” säger Bengt Klemming.

Iklädda full dykarmundering i båten far de tre ostronfiskarna ut till de olika bankarna, minst två gånger i veckan. Tillsammans går de ner och plockar ostronen, ett och ett.
För oss är det oerhört viktigt att arbeta med ett hållbart fiske. Vi rör inte bottnarna och det blir ingen bifångst. Vi gallrar ostronbankarna, så att de får en chans att växa till sig. Jobbar man så är ostronfiske extremt hållbart och skonsamt för miljön, säger Bengt. Ostron är dessutom miljövänliga i och med att de bidrar till att minska övergödning. De behöver inget foder eftersom de tar upp näringsämnen direkt ur vattnet. När ostronen skördas följer näringsämnena med upp från havet”.

– ”Det är något bland det nyttigaste vi kan äta. Jag hade en läkare med mig på ostronsafari en gång som sa att han brukade ordinera några ostron i veckan till sina patienter för att se till att de skulle få i sig allt som de behöver”, skrattar Bengt.

Västkusthelg i ostronets tecken
En av Klemmings kunder är TanumStrand, som de varje vecka levererar pinfärska ostron till. I vår kommer även Bengt att föreläsa om ostron för hotellets gäster, i samband med utvalda västkusthelger. Under föreläsningarna kommer man både få smaka och lära dig sig allt om denna salta sinnliga Grebbestadsdelikatess.
– ”Det finns många fördomar om ostron. Vissa tror till exempel att man inte ska tugga på ostronet, vilket är helt fel. Själv föredrar jag att äta mitt ostron med citron och lite riven färsk pepparot”. Mycket gott, säger Bengt Klemming.

Under en västkusthelg i Grebbestad kommer man, förutom att lära sig allt om ostron, kunna njuta av en generös skaldjursbuffé med godsaker från Skagerraks eget skafferi, kräftor, musslor, krabbor, räkor och mycket annat. Ostronakademien finns på plats och på bryggan finns möjlighet att njuta av rykande färska och nykokta kräftor direkt från grytan. Första västkusthelgen arrangeras den 8-10 mars.

OM TanumStrand

TanumStrand är en av Bohusläns största hotell- och konferensanläggningar med 165 rum, 97 stugor och egen gästhamn. Hotellet, som är öppet året runt, ligger alldeles vid Skagerraks strandkant, och kan ta emot upp till 1000 gäster för övernattning, middag, möten och aktiviteter. Konferens med plats för alla – upp till 1000 personer! TanumStrand vid Skagerraks strandkant, 2 km söder om Grebbestad.