Lyxhotellet Svart. Foto; Snøhetta/Plompmozes

De flesta älskar att bo på hotell och tycker att det är den bästa typen av boende när det är dags för semester. Samtidigt kan hotell vara riktiga miljöbovar. Handdukar och sängkläder tvättas stup i ett och använder extrema mängder vatten, mat från frukostbuffén kastas och små schampoflaskor i plast ”delas ut gratis” till alla gäster.

Men det finns faktiskt hotell som både är lyxiga och bekväma och miljövänliga! Här kommer en lista över hotell som står på vår bucket list!

Lyxhotellet Svart, Norge
2021 slår världens första energipositiva hotell upp dörrarna i Norge. Detta kommer bli ett helt fantastiskt lyxhotell som kommer bjuda på en utsikt över glaciären som heter duga. Namnet Svart har man valt på grund av Svartisen som omger hotellet. Det sägs att det inte kommer finnas någon bilväg till lyxhotellet Svart, utan att man endast kan komma dit via båt.
Själva huset kommer att vara byggt som ett runt hjul med ett hål i mitten och det kommer att ligga ute i vattnet. Man kommer att kunna paddla kanot under själva huset och det verkar som att detta bygge kommer bli något alldeles extra. Arkitektfirman som ritat det ligger även bakom operahuset i Oslo och 9/11-museet i New York.

Park Hyatt Maldives Hadahaa, Maldiverna
Om norsk glaciär låter lite för kallt för dig så kan du ju alltid åka till Maldiverna (om du har lite sparpengar till övers!). Park Hyatt ligger på en privat ö i Maldiverna och även om hotellet är eko-certifierat så har man inte sparat in på lyxen. Regnduschar, fem-stjärnigt spa, dykning och fitness står på agendan när man bor på Park Hyatt. Inte så tokigt! Detta är ett miljövänligt hotell som uppfyller alla förväntningar man har när man tänker på ett lyxhotell i Maldiverna.


Spegelkuben © Foto: Treehotel

Tree Hotel, Sverige
Drömmer du om att sova bland trädtopparna? På Tree Hotel kan du bo omgiven av den norrländska naturen i små söta trädkojor med fantastisk utsikt. Tänket är lokalt, ekologiskt och miljövänligt och upplevelsen är verkligen utöver det vanliga! Precis som andra hotell så kan olika dagar skilja sig i pris på detta hotell, och eftersom det inte är helt gratis precis så kan det vara en bra idé att använda sig av hotelloo.se för att jämföra priser.

Ion Adventure Hotel, Island
Äventyrshotellet Ion på Island är också ett miljövänligt val och är perfekt för dem som gillar att uppleva naturen på nära håll. Detta är en bra bas att utforska Island från och aktiviteter som ridning, forsränning och jeepturer erbjuds. Friluftsliv blir inte bättre!

Hotel Central park, New York
Ibland behöver man helt enkelt bjuda in naturen inomhus, och det har man verkligen gjort på Hotel Central Park i New York. Man har använt sig av återvunnet virke till inredningen och det finns över 24 000 växter på hotellet (hoppas de har automatisk bevattning!). I restaurangen serveras ekologisk mat och hela tänket är alltigenom miljövänligt och fräscht. Detta är ett underbart ställe att bo på och en riktig oas mitt i storstadsdjungeln!