Foto: Destination Vemdalen

Snart börjar sportloven och då vallfärdar svenskarna till fjällen. Glädjande är att intresset för att resa med tåg till fjällen har ökat, det märks inte minst i Destination Vemdalen som sedan några år tillbaka storsatsar för att få fler att välja tåget. Vemdalen är idag en av Sveriges största vinterdestinationer med över 650 000 gästnätter på ett år, intresset för att investera har aldrig varit högre och allt fler bolag och invånare når den lilla fjällpärlan i Norrlands inland.

Fler tar tåget till fjällen
Att ta tåget till Vemdalen var bara för några år sedan en omöjlighet på grund av nedläggningen av persontrafik på Inlandsbanan. Idag ser man däremot en mycket stark utveckling vad gäller antalet tågresenärer, i skrivande stund är bokningsläget för nattåget upp hela 39% mot ifjol. Tack vare djärva beslut och finansiering från både privat och offentligt håll har tillgängligheten av destinationen ökat kraftigt.

Nödvändig konkurrenskraft
Allt fler söker idag klimatsmarta resealternativ och allt färre väljer att ta körkort. Det gör tåget och Inlandsbanan till en oerhört viktig pulsåder för besöksnäringen i Norrlands inland.

Rekordankomst
Den 10 februari blomstrar det lilla samhället Röjan upp som i gamla storhetsdagar. Då anländer över 270 utvilade och förväntansfulla gäster med nattåget. Efter att ha tillbringat natten i en lagom skumpande och mysigt gnisslande nattågsvagn från södra Sverige är de redo för en vecka i den vackra och snörika fjällvärlden. Det här är ett fantastiskt exempel på hur privat näring och offentligheten samarbetar och lyckas skapa stora värden både för allmänhet, näringsliv och inte minst klimatet.


Foto; Karl Vertergård, Vemdalen

Framtiden
För att destinationer så som Vemdalen ska ha optimala förutsättningar att bidra till en levande landsbygd, ett starkt lokalt näringsliv och nya arbetstillfällen krävs det fler djärva beslut och satsningar på infrastruktur i Norrlands inland.

Vi ser med tillförsikt fram emot nya rekord och många kommande tågresenärer längs med Inlandsbanan.
Marcus Ståhl, vd Destination Vemdalen
Peter Ekholm, vd Inlandsbanan
Marco Andersson, Marknadschef Snälltåget
Anders Lundqvist, Destinationschef Skistar

Här kan du läsa mer om tåget till Vemdalen!