Foto; skeeze/Pixabay 

Yosemite är en av de mest kända amerikanska nationalparkerna, men trots det är det inte många svenskar som besöker den. Nationalparken ligger i delstaten Kalifornien, vid foten på de västra sluttningarna av bergsskedjan Sierra Nevada. Yosemite har blivit klassat som ett Unesco-världsarv tack vare sin unika natur. Med sina hängande dalar, vattenfall, cirkulära sjöar, polerade bergstoppar, moräner och U-formade dalar ger den en utmärkt överblick över hur granitlandskapet har formats av glaciation. Stora mammutträd och unika växter som bara finns i nationalparken ger en spektakulär naturupplevelse.

Yosemite Valley
Dagsbesökare ser för det mesta enbart Yosemite Valley som är den mest välkända platsen. Dalen är dock endast 11 km lång och 1,6 km bred vilket motsvarar en procent av hela parkens yta. För de flesta räcker det med ett besök i dalen eftersom den har flera stora klippor, djupa skogar och vackra ängar. Inne i Yosemite Valley ligger två berg som är mycket populära för klättrare, Half Dome och El Capitan. Vattenfallet Yosemite Falls ligger också inuti dalen och man kan förvänta sig att se vilda djur i form av hjort eller rådjur under besöket.


Foto; gancheva/Pixabay 

Att stanna en eller flera dagar i Yosemite Valley är enkelt eftersom det både finns en matbutik med souvenirer, museum, flera olika restauranger, kaféer och kaffekedjan Starbucks. Besökare behöver inte ta med sig egen bil om de väljer att vara i dalen, för det finns en shuttle buss som kör igenom hela Yosemite Valley. Har man hyrbil kan man parkera den på området och använda sig av bussen, men det går att köra själv om man föredrar det.

Från San Francisco tar det fyra timmar att köra med bil längs motorvägen. Det är en säker väg, men efter några mil blir vägen kurvigare och brantare. Ett tips är att tanka bilen full innan du kommer fram till nationalparken eftersom det inte finns någon bensinstation där. Från San Fransisco kan man även ta buss till nationalparken om man föredrar det.

Åk vid rätt tidpunkt
Under sommaren är det så mycket besökare i Yosemite att det kan vara omöjligt att ta sig fram i parken, få plats på restauranger eller hitta en campingplats. Försök att åka tidigare på våren eller under hösten för att missa folkmassorna. Om du måste åka under sommaren, undvik att besöka parken under helger. Yosemite kan dessutom vara mycket varmt mellan juli till september.

Välj rätt campingplats eller hotell
Det går att sova över inuti eller utanför parken, men var noga med att kolla upp var campingplatsen eller hotellet ligger innan du bokar. Även om vissa hotell har namnet Yosemite kan de ligga ganska långt borta.

Totalt finns det 13 olika campingplatser att välja mellan. Ungefär hälften ligger inuti dalen och kräver att man reserverar sin plats innan. Vid högsäsongen kan campingplatserna som inte har reserverade platser och som ligger utanför parken fyllas upp redan klockan nio på morgonen, så var ute i god tid.

Varje campingplats har sin egen stämning och är det många ungdomar eller bergsklättrare som campar kan man räkna med att känna lukten av cannabis som är legaliserat i Kalifornien. Det är förbjudet att ta med sig och bruka cannabis i nationalparken, men trots parkvakternas försök att förhindra att det används förekommer det på vissa campingplatser. En del tar med sig CBD som du kan läsa mer om här, men väljer du att campa där parkvakterna har full uppsyn är risken minimal att hamna bredvid rökare.

Var du än rör dig i Yosemite ser du varningsskyltar för björnar och det finns en god anledning till det. Om en björn känner lukten av mat i bilen eller tältet kan den bryta sig in på några få minuter. Följ därför alla säkerhetsregler som parken har.