Foto/Källa; Free-Photos/Pixabay.com

Tälta under stjärnorna. Vila i vindskydd. Hela Skåne sover ute 29 april-5 maj lockar ut fler i naturen.
Sova bland vitsippor. Höra hoande kattuggla i skogen. Slumra under en gran. Med projektet Hela Skåne sover ute 29 april-5 maj 2019 vill vi locka fler att uppleva uteliv dygnet runt, året om.

Bakom projektet står Stiftelsen Skånska Landskap, Naturum Skrylle, Naturum Söderåsen och Naturskolan i Lund som vill inspirera till mer uteliv. De stora äventyren visar sig ofta finnas nära, redan runt hörnet i skogsdungen någon kilometer bort.

Stiftelsen Skånska Landskap ser de stora vinsterna i att stärka friluftsliv och utomhusvistelse, som ofta innebär chans till att varva ned, mindre stress, motion och en rad andra sköna upplevelser på köpet. Torbjörn Lingöy, projektledare för Hela Skåne sover ute, Stiftelsen Skånska Landskap, ser hur de små äventyren kan vara en dörröppnare för de mer utmanande turerna. Under veckan i maj hoppas han att alla som kan sover ute och delar upplevelsen i sociala medier genom #helaskånesoverute

-”Vi vill visa att naturen är öppen 24 timmar om dygnet. Naturen kommer närmare när det skymmer, allt blir mer levande. Bara att uppleva en lägereld under stjärnorna när mörkret sluter sig, och en ny värld vaknar, är speciellt”, säger Torbjörn Lingöy.

Men alla är inte vana vid att vistas i skogen; alla har inte heller övernattat utomhus förut. Därför vill vi med Hela Skåne sover ute locka rutinerade ”utesovare” i organisationer och föreningar, även enskilda, som kan välkomna andra att prova-på. Organisationer kan enkelt ladda upp sina aktiviteter på skanskalandskap.se/helaskanesoverute. Redan nu finns en rad spännande aktiviteter i vår lista och många fler är på ingång senare i vår.

Varför ska organisationer satsa på Hela Skåne sover ute, Torbjörn Lingöy?

-”De kan visa ett Skåne som för de allra flesta är dolt och omedvetet. Att öppna upp en värld av ljud och andra intryck som ger nya spännande upplevelser. Att övernatta tillsammans skapar trygghet och bidrar till att den ovane vågar pröva. De mänskliga mötena kring en lägereld ger utrymme för utvecklande samtal, stillsam eftertanke och förmodligen en hel del skratt. Förhoppningsvis knyts nya vänskapliga band, kanske för livet”, säger Torbjörn Lingöy, som också är ledförvaltare på Stiftelsen Skånska Landskap.

Läs mer om Hela Skåne sover ute på www.skanskalandskap.se/helaskanesoverute 

OM Stiftelsen Skånska Landskap
Stiftelsen Skånska Landskap inspirerar till friluftsliv som vandring, paddling, promenader, terrängcykling, fiske, lägerliv eller bara att njuta av vacker natur. I våra 19 strövområden som t ex Snogeholm, Vitemölla, Fulltofta och Klåveröd finns vandringsleder, informationstavlor, toaletter och plats att äta matsäck eller grilla. I vissa områden finns slingor för terrängcykel eller hästar. Flera stigar är tillgänglighetsanpassade.