Foto; Lanna Olsson

Junibacken ingår samarbete med YouTube Kids – scener ur Astrid Lindgrens berättelser blir till interaktiva upplevelser på Junibacken!

Den 28 mars slår Junibacken och YouTube Kids upp portarna till nya interaktiva upplevelser baserade på barnens favoriter från Astrid Lindgrens böcker och filmer på Junibacken i Stockholm. Lekmiljön – Bena blir fulla med spring – lanseras som del av YouTube Kids introduktion i Sverige, och syftar till att främja gemenskap och fysisk aktivitet.

I Junibackens nya rum Salongen kan stora och små uppleva sex olika scener hämtade ur Astrid Lindgrens författarskap. Här finns möjligheten att själv vara karaktärer från böckerna genom att springa, hoppa, dansa eller balansera. De olika äventyren innefattar bland annat Emils kälkfärd efter tabberaset i Katthult och Ronja och Birks hopp över helvetesgapet i Mattisborgen.

Vi har skapat en miljö där barn och vuxna upplever Astrid Lindgrens verk tillsammans. Här finns bokcitat, filmklipp och en scenografi som väcker fantasi och leder in till lek. Vi vill lyfta Astrids verk på ett nytt sätt och samtidigt locka fram mod och nyfikenhet hos besökaren, säger Sanna Pedersen, Publikchef på Junibacken.

Den gemensamma nämnaren för Junibacken och YouTube Kids är utvecklandet av upplevelser för barn och vuxna – vilken lagt grunden för samarbetet, och syftar genom de interaktiva äventyren till att sätta barnets upplevelse i centrum och uppmuntra till rörelse, aktivitet och samarbete bland små och stora.

YouTube Kids är framtaget för att skapa en familjevänlig upplevelse där barn kan släppa lös sin nyfikenhet och fantasi genom innehåll och spellistor som omfattar alltifrån barnens tecknade favoriter till pedagogiskt innehåll för lärande. Genom samarbetet med Junibacken tar vi möjligheten till utforskande ett steg längre, och vi ser fram emot att kunna erbjuda både spännande upplevelser och innehåll på YouTube Kids som skapar engagemang bland stora som små, säger Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig på Google.

I samband med öppningen av det interaktiva upplevelserummet, görs även klipp från föreställningar genom tiderna, musikvideos från egenproducerad musik och annat innehåll från Junibacken tillgängligt på YouTube Kids.

Den interaktiva upplevelsen öppnar den 28 mars, på Junibacken i Stockholm, och håller öppet till och med 12 maj 2019.

Om Junibacken

Junibacken har årligen runt 320 000 besökare och varje år spelas här upp till 1500 teaterföreställningar – vilket gör att vi är en av Sveriges största barnteaterproducenter. På Junibacken tar vi barn och kultur på allvar. Genom kulturen vill vi väcka lust till läsning, inspirera, väcka känslor och uppmuntra kreativitet. Berättandet och berättelser är vårt nav. Våra verktyg är sång, musik, teater och lek. De används för att skapa en upplevelse att dela oavsett om du är liten eller stur. Vår ambition är att fortsätta skapa, stimulera och inspirera – i Astrid Lindgrens anda. Junibacken utsågs i februari 2019 till Stockholms barnvänligaste museum av företaget Evimetrix.

Om YouTube Kids

YouTube Kids finns tillgängligt på 53 marknader globalt, och lanserades i Sverige den 5 februari 2019. Globalt har appen har haft tiotals miljoner nedladdningar, över 160 miljarder visningar och över 14 miljoner aktiva användare i veckan. I Sverige är appen för närvarande #1 i Google Play Store. YouTube Kids är för barn i åldern 3–12. Det går att använda YouTube Kids på din smartphone eller laptop (iOS, Android 4.1) eller på din TV med Chromecast, Apple TV, spelkonsol, smart-TV eller Android TV.
Se videoklippet om YouTube Kids här!