Foto; kordula vahle från Pixabay

Italien är ett av de populäraste resmålen i världen. Men det är inte bara städer som Rom, Milano och Venedig som lockar turister. Det gör också de italienska alperna och framför allt bergskedjan Dolomiterna.

Dolomiterna räknas som en av Europas vackraste bergsområden. Det är en blandning av både historia och natur, landskap och människor. Trots att området ligger i Italien är influenserna från angränsande Österrike stora och man ser det både i matkulturen och arkitekturen. Det är ett omtyckt turistresemål, men trots att engelskkunskapen är bättre än i övriga delar av landet är det bra att känna till språket. Språkföretaget Babbel har gjort det enkelt att lära sig italienska, som är ett av de populäraste språken att läsa som andra eller tredjespråk. Kurser finns för både nybörjaren och den som behöver bättra på sitt uttal. Med allt kursmaterial tillgängligt i mobilen kan man snabbt bättra på ordförrådet inför varje aktivitet, vare sig det är ett restaurangbesök, en guidad tour eller för att fråga om vägen.


Foto; kordula vahle från Pixabay

Dolomiterna på vintern

Den som vill åka skidor i Italien måste vara ute i god tid. Dolomiterna är Europas familjevänligaste och säkraste skidområde med långa och breda pistar. Världscupen i skidåkning besöker årligen områden som Val Gardena och Sestriere för att tävla i slalom och störtlopp, vilket lockar både skidåkare och åskådare. Sammanlagt består Dolomiterna av 12 dalar med över 500 liftar och nedfarter i olika svårighetsgrad. Bland alla familjevänliga backar finns också möjligheter att åka off-pist.

Val Gardena är den populäraste skidorten med en åkhöjd på ca. 2500 meter. Det är Dolomiternas största skidområde och det finns hotell och stugbyar som varierar både i pris och kvalitet. Den högst belägna skidorten är Cervinia. Åkhöjden uppgår till närmare 3900 meter och passar dem som är mer än nybörjare i sin åkning. Vintersäsongen varar från december till slutet av april och om snön inte faller naturligt använder man snökanoner. Det sägs finnas över 3000 snökanoner bara i skidorterna i Dolomiterna.


Foto; Gianni Crestani  från Pixabay

Trots att utförsåkning är den populäraste aktiviteten vintertid kan man åka längdskidor och skridskor på anlagda isbanor. De modiga kan även klättra och snövandra.

Och om sommaren

När skidsäsongen slutar någon gång i början av april kommer en ny typ av resenär till Dolomiterna. Det är då som cyklisterna, vandrarna och klättrarna kommer. Den populäraste månaden är juni, men turistsäsongen sträcker sig långt in i september. Liftsystemen är fortfarande igång och vill man inte vandra hela vägen upp till topparna, kan man köpa liftkort till mycket lägre priser än under vintersäsongen. Två populära vandringsleder är Val Canali och Laghetti di Colbricon. Både vandringarna tar ca. 2-3 timmar att genomföra och man får se två helt olika delar av Dolomiterna. Det hålls årliga cykeltävlingar i områdena runt Dolomiterna och det är inte ovanligt att Giro d’Italia tar en sväng upp i de italienska alperna.

Samtidigt som Dolomiterna är platsen för den aktive resenären finns också allt det där andra som gör Italien känt. Det finns restauranger som serverar hemlagad pasta och Michelinrestauranger som matälskare vallfärdar till. Det finns museum och shopping, och man kan bygga ihop sin alldeles egna unika semester i Dolomiterna, sommar som vinter.