Foto/Källa; LoveToTakePhotos/Pixabay 

Den 380 kilometer långa Muoniälven utgör riksgränsen till Finland, och är du en fiskeälskare är detta en plats som verkligen förtjänar minst ett besök, med dess rika fiskbestånd och den vackra norrländska naturen.

Ta sig dit
En bra utgångspunkt för att fiska i Muoniälven är Aareavaara, ungefär 35 mil norr om Pajala. I området finns det bra platser för flugfiske efter lax, harr och öring. I de lugnare vattnen är det lämpligt att fiska från båt, antingen med flugfiske eller fiske med wobbler. Att göra turen med en guide är att rekommendera. Tänk bara på att laxen är fredad från och med söndag 18.00 till måndag 18.00.

För att ta dig till Aareavaara eller någon annan stans utmed Muoniälven är det lämpligt att flyga eller ta tåget till en ort i närheten. Sedan kan du med fördel ta dig dit med som du kan hyra från exempelvis Avis.

Packing
Tänk på att ha med dig tillräckligt mycket utrustning när du ger dig ut på din fisketur. Självklart behöver du ordentlig fiskeutrustning. Tänk på att även ta med reservutrustning, det är snopet om fisketuren tar slut för att din sista lina går av. All utrustning kan du införskaffa hos exempelvis Fishline.

Ta även med mat och dryck. Även om poängen med turen är att du ska fånga fisk är det ju ingen garanti att du får något, och du kan även behöva fylla på energin för att orka fortsätta. Vatten är också viktigt, ha åtminstone med lite grann så att du kan återställa vätskebalansen. Du får troligen räkna med en kort vandring innan du kommer fram till själva fiskeplatsen. Ha en flaska du kan fylla på om du hittar drickbart vatten.

Övrig utrustning som kan vara bra att ha inkluderar en klocka som är vattentät och har GPS-funktion. Du kan hitta begagnade klockor med dessa funktioner till bra priser hos Chronoexpert.

Årstider
Olika fiskar fångas lättast under olika tider på året. Såvida du inte stormtrivs i den norrländska kylan själv så rekommenderar vi inte de kallaste vintermånaderna. I övrigt är det underbar natur och bra fiske året om. Är det en särskild fisk du är mest sugen på att fånga gör du väl i att kolla upp när den är mest aktiv. Till exempel trivs öringen i kallt vatten, så tidig vår eller sen höst rekommenderas för den.

Priserna på boendet kan också variera under olika säsonger på året, så vill du spara en slant kan det också vara bra att kolla upp i förväg.

Du har eget ansvar för att hålla koll på om vissa fiskar är fredade eller har fångstbegränsningar!

Boende
Det finns inte nödvändigtvis så många hotell att välja bland utmed Muoniälven, om du inte väljer att bo i en större stad lite längre bort, så ett Airbnb är troligen ditt bästa alternativ, oavsett om du väljer att ha din bas i Aareavaara eller i en annan ort. Det finns ganska många olika storlekar och prisklasser att välja på, så du ska nog lätt kunna hitta något som passar din plånbok och storleken på ditt sällskap.