Foto/källa: Pixabay

Många vill kunna ta sig runt på egen hand när de befinner sig i ett annat land. Om det inte är ett alternativ att köra den egna bilen till destinationen är ett bra alternativ att hyra en.

I de flesta städer och populära semesterorter finns det åtminstone en biluthyrningsfirma och flera internationella företag har kontor och garage i anslutning till flygplatser. När du ska hyra bil rekommenderas det att du jämför olika företag istället för att välja den första firman du kan komma på. Det kommer att ge dig en djupare insyn i avtalen och vad som ingår, samtidigt som du får ett bättre pris. Det finns ett omfattande utbud med firmor som hyr ut olika bilmodeller. Alla nödvändiga försäkringar och skatter brukar ingå i hyrpriset, men kontrollera alltid vad som står i avtalet innan du skriver under.

Innan du bestämmer dig för att boka en hyrbil i ett annat land är det viktigt att ta reda på om du faktiskt får köra där. I länder utanför EU kan det krävas ett internationellt körkort, och det kan gälla andra regler och åldersgränser än vad du är van vid.

Olika regler
Internationella biluthyrningsfirmor brukar ha samma hyravtal oavsett vilken stad eller vilket land bilen hämtas och lämnas i. Med det sagt kan det finnas regionala skillnader som påverkar hyrningen. Ett exempel är åldersgränsen. I de flesta fall gäller en 21-årsgräns och föraren ska ha haft körkort i minst två år. Andra firmor kan kräva att föraren måste vara över 25 år, eller ha dyrare avtal för personer som är under 25. Det kan även finnas regler för hur gammal man får vara. I USA är det vanligt att personer som är över 70 år inte får hyra bil.


Foto/källa: Pixabay

I varje avtal är det föraren som är ansvarig för bilen, men några firmor kan godkänna fler förare om de är med och visar upp sina körkort vid hämtningen. Andra firmor kräver att det endast är personen på avtalet som kör fordonet.

Körgränser
Du måste ta reda på hur långt och vart du får köra. I USA kan reglerna skilja sig mellan staterna och du måste ta reda på om du får köra utanför staten du har hyrt bilen i. Detsamma gäller inom EU. Om du hyr en bil i Frankrike måste du kontrollera om du får köra till Belgien, Tyskland eller Italien.

Tid för återlämning
Det är alltid viktigt att vara i tid till återlämningen. Om du ska lämna tillbaka bilen innan du reser vidare ska du se till att det finns tid för att tanka och gå igenom bilen tillsammans med personalen innan du lämnar över nycklarna. Om du mot förmodan skulle bli sen till återlämningen är det viktigt att du kontaktar bilfirman och berättar varför och när du kommer. Ibland kan naturliga saker som trafik eller väder påverka körtiden och de flesta brukar ha överseende för det.


Foto/källa: Pixabay

Många drar sig från att köra när de är utomlands på grund av rädsla för att inte förstå trafiken. Men det är egentligen få skillnader och det går snabbt att komma in i körningen om du bara tar det lugnt.