Om du älskar dykning och vill arbeta med människor så finns det egentligen bara ett jobb för dig- dykinstruktör! Men hur ska du gå till väga för att dels utbilda dig och dels hitta ett jobb? Och framför allt- hur blir du framgångsrik som instruktör? Det ska vi tillsammans ta reda på nu!

Skaffa rätt utbildning
Du kan antagligen redan dyka om du funderar på att bli instruktör, men självklart måste du bli certifierad om du ska kunna arbeta med det. Utbildningen är oftast tyvärr rätt kostsam, men det är definitivt värt pengarna om du känner att det är jobbet för dig. Jämför olika kurser och välj en utbildning som andra talar väl om. Man kan också göra research för att se hur många som gått kursen som faktiskt arbetar som instruktörer.

Maxa ditt CV och personligt brev
När det gäller att söka jobb som instruktör så är det som i så många andra kretsar; ju fler du känner, desto lättare att få ett jobb. Du kan alltid nämna namnet på olika instruktörer du själv lärt dig hos, om du tror att det är folk som känns igen. Gemensamma nämnare är ett kraftfullt redskap i ett CV. Ett perfekt personligt brev bör bestå av både tankar kring hur du älskar yrket, men bör också berätta att du är ansvarstagande, säkerhetsmedveten och vilka första hjälpen-kunskaper du har.

När du skriver ditt CV, försök anpassa det till just detta jobbet. Att du sommarjobbade i en glasskiosk när du var 15 kanske inte är en merit som är nödvändig. Ju mer nischat ditt CV verkar, desto mer kommer arbetsgivaren förstå att du verkligen vill det här och att det är det du satsar på. Om du kan sätta någon duktig dykinstruktör som referens eller en lärare från din utbildning så är det också ett stort plus.

Var positiv
Nästan alla dykinstruktörer i hela världen har en sak gemensam- de är väldigt positiva människor. Och de bryr sig uppriktigt om sina elever. Varför är det så? Därför att om du inte har en bra attityd och inte är trevlig så är det ingen som vill lära sig dyka hos dig. Så steg nummer ett är enkelt: var glad och positiv, så löser sig mycket av sig självt.

Sätt säkerheten först
Det absolut viktigaste med jobbet som dykinstruktör är att se till att eleverna är säkra. Det finns en del risker med dykning om man inte är försiktig och det har hänt olyckor då och då. Därför är säkerheten A och O. Det spelar ingen roll om du är världens trevligaste, roligaste och mest passionerade instruktör om du inte vet hur du ska ta hand om elevernas säkerhet.

Gör det där lilla extra
Fundera på vad som kommer att särskilja just dig från andra dykinstruktörer. Gå gärna fortbildningskurser, dyk utomlands, eller starta en blogg. Ett engelskt ordspråk lyder: ”Om du älskar ditt jobb kommer du inte att arbeta en dag i ditt liv” och det är verkligen sant!