Foto: ©Mandy Barker-SOUP, BIRDS NEST

Sea of Artifacts – Mandy Barker 8 juni-25 augusti Fotografiska Stockholm

På World Oceans Day 8 juni öppnar Mandy Barkers Sea of Artifacts på Fotografiska. Med sitt stora miljöengagemang började Barker (f. 1964) från Hull i England först fotografera plastskräp på stränderna men ingen brydde sig. Då började hon istället göra vackra verk av det insamlade plastskräpet som hon tog fantastiskt fotografi av. Plötsligt nådde hon fram med sitt livsviktiga budskap om nödvändig förändring: Vi måste alla inse hur farlig denna plast är!

Hur den förstör vår planets natur, fisk-, djur- och fågelliv på så många sätt, bland annat genom att ätas då den misstas för föda. Hur plasten aldrig försvinner utan bara bryts ner i mindre och mindre delar – mikroplaster som letar sig in i våra kroppar genom det vi äter. I samband med öppningen arrangeras på Fotografiska lördagen 8 juni kl 14.00-15.30 ett Klimatsamtal med Plogginggrundaren, Planethon, Tretorn (som gör produkter av återvunnen plast och nät från haven), Kompis Sverige som ploggar samt brittiske ambassadören om sitt miljöengagemang.

Det gamla ordspråket; “What comes around, goes around” har aldrig varit sannare. Mer än åtta miljoner ton plast beräknas dumpas i haven varje år. Allt från kläder, påsar, möbler och leksaker hamnar i vattnet där tyngre plast sjunker medan det övriga flyter på ytan. En del av denna enorma mängd plastskräp drivs av strömmar till att samlas i Stilla havet på en yta större än tre Frankrike, känt som ”Great Pacific garbage patch” mellan Hawaii och Kalifornien. Att detta plastskräp samlas på stränderna världen över vet alla som någon gång tagit en strandpromenad, men hotet från plasten är så mycket större än det vi ser med blotta ögat. Den samlade effekten av hur mikroplastpartiklar letar sig in i planetens näringskedjor vet ännu ingen.

– ”Min roll är som en slags tolk som har fakta och insikter i hur farlig plasten i havet är och kan presentera detta på ett lättillgängligt sätt. Ju mer jag genom forskningen får veta, ju mer fast besluten blir jag att kämpa för att skapa medvetenhet om att en förändring är nödvändig”, säger Mandy Barker.


Foto: ©Mandy Barker, HKS-Spilt

Mandy Barker är en unik fotograf och aktivist genom sitt konstnärskap och samarbete med såväl marina forskare ute på expeditioner, som allmänheten och olika miljöorganisationer. De kämpar för att skapa uppmärksamhet kring denna naturkatastrof som berör oss alla: I oöverskådliga generationer framöver kommer vi att påverkas av allt det plastskräp som finns i våra världshav. Ända nere i djuphavsgravarna hittas ju plastskräp, till exempel plastpåsar i världens djupaste, Marianergraven i Stilla havet på 11 034 meters djup. En plats där forskare också fann att varje märlkräfta de fann där nere i djupet hade minst en plastpartikel i magen.

– ”Vår mission är alltid att bidra till en mer medveten värld. Vi, med Östersjön som närmsta granne, vill med denna utställning se till att fler får ökade insikter om den fara för planeten som plast i haven är. Dessutom vill vi ge våra gäster möjlighet att ta del av Mandy Barkers kloka insikter vad du själv kan göra för att bidra till en förbättring”, berättar Lisa Hydén, utställningsansvarig Fotografiska Stockholm.

Det går inte idag att famna vilka konsekvenser plastnedskräpningen har för vår planet, behovet av att lyfta problemet är skrämmande stort. Vilket nu sker i Barkers utställning Sea of Artifacts på Fotografiska där 47 bilder av hennes arbete visas från sex olika serier och öppnar på World Oceans Day 8 juni:

Indefinite (skräp upphittad vid en kustremsa som till sina former påminner om havens djur och visar vilken nedbrytning till mikroplaster som ständigt pågår)

Hong Kong Soup 1826 (över 1,826 ton plastskräp från staden deponeras VARJE DAG i Hong Kong).

Beyond Drifting ( om hur mikroplaster kan förstöra den naturliga balansen och Barker skapar “plankton-organismer” av dem)

Penalty (Barker tog efter ett upprop i sociala medier under fyra månader emot 992 olika bollar/delar av bollar upphittade och insamlade av allmänheten)

Shoal (plast upphittad från tsunami mellan Japan och Hawaii) och Soup ingår.


Foto: ©Mandy Barker, PENALTY THE WORLD

Fotografier bestående av sådant Barker funnit när hon har samlat plast från olika ställen runt om i världen, för att sedan skapa sina verk. De som innehåller allt från dock-armar till plastpåsar, fotbollar eller snören, bitar av klädesplagg eller plastblommor. Alla artefakter från havet, produkter formade av människan – plastprodukter som blir till mikroplaster och fortsätter att hota vår planet. What comes around goes around…Till exempel fann Barker på stranden Playa de Barlovento i Lanzarote ett blandband från 1990-talet, som hon har sett till att restaurera. Bandet och låtlistan kommer att finnas med i utställningen på Fotografiska. Här ges även goda råd om hur vi alla kan följa i Mandy Barkers fotspår, bidra till att minska skräpet och ändra vårt beteende.

– ”Jag ser mig själv först och främst som en fotograf snarare än aktivist. Det är min konstnärliga uppgift att omvandla forskning och statistiska bevis till foton som är informationsmässigt relevanta och berör för att på driva förändring”, berättar Mandy Barker.

Genom sitt fotografi bidrar Barker till att göra detta ytterst effektivt. Den första reaktionen är att bilderna är så vackra, sedan backar du som betraktare chockat vid insikten om vad bilden egentligen föreställer: Ett plast-armageddon.

– ”Det faktum att forskare nu tror att det kan finnas mer än 20 gånger mer plastskräp än man tidigare antagit, visar att det ständigt framkommer nya chockerande upptäckter och att vi verkligen inte vet tillräckligt om problemens omfattning. Mycket mer forskning måste göras, särskilt om vilka effekterna som plasten i haven har på människans hälsa”.

Fakta:
Mandy Barker, född 1964 uppvuxen i Hull, en stad vid floden Humber. 2018 fick Barker National Geographic Society Grant for Research and Exploration för sitt idoga arbete och 2017 fick hennes första bok Beyond Drifting med på Smithosionas lista över 2017 års bästa fotoböcker. Senaste boken Altered Ocean med en omfattande samling av fotografier som visar på katastrofen som plastnedskräpningen i världshaven innebär, kommer ut i april 2019.

Länkar
World Oceans Day
Plastic Oceans
Global Citizen 

Fotnot:Förpackning är det största slutanvändningssegmentet för drygt 40% av den totala plastanvändningen. Årligen används cirka 500 miljarder plastpåsar över hela världen. Mer än en miljon påsar används varje minut. En plastpåse har ett genomsnittligt ”arbetsliv” på 15 minuter. Under de senaste tio åren har vi producerat mer plast än under hela förra seklet.
källa: www.plasticoceans.org

OM Fotografiska Stockholm
Fotografiska Stockholm är inte bara världens högst ansedda museum tillägnat fotografiets fantastiska värld. Här finns även en internationellt prisbelönt restaurang som utsågs till ”Årets museirestaurang” 2017 som bjuder på hållbar njutning och magisk utsikt över vattnet. Dessutom en cool bar samt inspirerande lokaler för olika evenemang och konferenser, en hyllad foto-akademi och en butik med ett stort urval av fotoböcker. Allt samlat i det vackra Stora Tullhuset från 1910-talet. Museets kärna är ett nätverk av världsledande fotografer, och sedan öppnandet har Fotografiska skapat mer än 190 utställningar med verk av ikoner som Annie Leibovitz, David LaChapelle, Irving Penn, Helmut Newton, Sarah Moon, Nick Brandt, Ellen von Unwerth och Andres Serrano samt många unga, lovande fotografer. Genom att ta ansvar och ta ställning i kontroversiella frågor har Fotografiska ett tydligt inflytande och spelar en aktiv roll i det svenska samhället. Museets mål är enkelt ”To inspire a more conscious world”, att genom fotografiets kraft föra människor samman, öka medvetenheten och skapa positiv påverkan. Fotografiska öppnade i Stockholm 2010, men nu växer familjen och expanderar till Telliskivii Creative City i Tallinn, Whitechapel i London och Park Avenue i New York. Genom att etablera sig där vill Fotografiska omdefiniera den traditionella museiupplevelsen och skapa mötesplatser där människor bjuds in att hänga och umgås, inspireras, ifrågasätta det som tas för självklart och växa som individer. Det händer något när du möter konsten – du möter dina medmänniskor och du möter dig själv.