Spaniens näst största stad, industristaden vid Medelhavet, Barcelona har de under de senaste decennierna tagit sig upp på listan över Europas mest populära turiststäder. Det är inte svårt att förstå varför Barcelona lockar till sig stora massor av turister varje år. Här finns allt. Storstadspuls med spännande arkitektur blandat med historiska sevärdheter. Allt kan avslutas med en eftermiddag på stranden. Inte många europeiska storstäder kan erbjuda allt detta på en och samma gång.

Events
Den här staden har inte bara många sevärdheter att ta sig an. Schemat för evenemang är fullspäckat från tidig vår till sen höst. Välj mellan ett flertal musikfestivaler med olika tema. Till exempel kan du delta på Primavera Sound som hålls på Parc del Forum i maj eller juni, eller så kollar du in DGTL Barcelona i augusti. Som namnet låter så är det förstås techno som spelas på den sistnämnda festivalen. Den som tycker om fart besöker gärna Spanish Grand Prix, en etapp av den europeiska Formel 1-turnén som körs på banan Circuit de Catalunya ett par mil från centrala Barcelona. Där kan du se världseliten inom racing frottera sig med världens jetset. I det senaste loppet fick publiken se Lewis Hamilton vinna efter att ha gjort en bra start. ”Ett annat spännande event som besökare av Barcelona kan se fram emot är European Poker Tour som organiseras i samarbete med pokergiganten PokerStars. I år kommer turneringen att bli ett av de största live-eventen någonsin i Spanien.

Upplev staden
Barcelona är en mångfaldens stad med många olika typer av bebyggelse. Strosa runt i staden för att uppleva de olika kvarteren. Stadsdelen Raval bjuder på starka kontraster mellan lyxiga hotell och skumma gränder, här hittar du också stadens moderna museum, Macba. I Barceloneta hittar du en av Barcelonas största tillgångar, stranden. Stranden fixades till lagom till sommar-OS 1992. En bit därifrån ligger klubbdistriktet Port Olimpic. Besök La Ribera i den gamla stadskärnan för att få uppleva kontrasten mellan nya hippa kvarter och det gamla ruffiga som dröjer sig kvar. Inte långt från paradgatan La Rambla hittar du en av stadens marknader, La Boqueria. Där kan du botanisera bland färska frukter, grönsaker och andra godsaker. Perfekt för dig som valt att bo i lägenhet istället för hotell, bra att köpa hem lite nya smaker och testa i köket.

Shopping
Många som åker till Barcelona gör det för att staden erbjuder många tillfällen till utmärkt shopping. I Barcelona finns shopping för alla smaker. På Portal de L’Àngel finns de stora klädkedjorna, inklusive de inhemska butikerna Mango och Zara. Här är det ofta trängsel och ett tips är att undvika att gå hit en lördag, då är det packat med folk. Letar du efter de mer exklusiva märkeskläderna ska du bege dig till Passeig de Gracia. Denna paradgata är känd för sin fantasifulla arkitektur och exklusiva butiker som Chanel och Gucci. Vintage och second-hand fyndar du bäst i Riera Baixa. Lokala designers hittar du på smågatorna i ultratrendiga stadsdelen Born.

Upplev mer
För dig som redan besökt staden några gånger och sett alla de stora sevärdheterna i staden kan det locka med att göra några dagsutflykter till närliggande orter. På 50 minuter med pendeltåg når du den härliga badorten Sitges. Det är hit spanjorerna åker på sin semester. Här hittar du fina stränder, heta nattklubbar men också vackra historiska platser. Staden var från början lite av en koloni för konstnärer och fritänkande personer men idag är den ett populärt resmål för soltörstande storstadsbor på helgerna. Ta tåget i cirka 1,5 timme så når du den UNESCO-skyddade staden Tarragona. Beskåda den gamla romerska arkitekturen som en amfiteater med plats för 14 000 åskådare. Här finns även ett hektiskt nattliv och skönt strandliv på någon av stadens många stränder. Efter en tågresa på knappt 40 minuter kommer du till Girona. Här korsas tre floder och staden har många sevärdheter av historiskt slag. Mäktigast är den gotiska katedralen från 400-talet, känd från Tv-serien Game of Thrones. Ta en paus från strand bad genom att besöka det fina romerska badhuset Banys Árabs. Här kan du också besöka välrenommerade restauranger och få dig en kulinarisk upplevelse mycket mer prisvärd än inne i Barcelona.