En motorcykelsemester är en perfekt plan för sommaren. Årets sommar ser ut att bli lite mildare än förra och inte så mycket regn. Det är idealt för att packa sidoväskorna och ge sig ut på Europas vägar!

Slipp visum
Om du planerar att endast resa genom EU- och EES-länder behöver du inte ansöka om visum eller tillstånd. Allt du behöver är ett uppdaterat pass. En del länder tar emot internationella ID-kort men alla länder har inte möjlighet till rätt hantering för dessa och föredrar fortfarande ett pass.

Packningen
Planera packningen noggrant. Du vill inte resa med för många extrakilon i väskorna, det drar bara med bensin. Fördela vikten jämnt på båda sidorna och mer vikt baktill än framtill för att undvika en svajig tur.

Hos MCTouring hittar du en bra checklista att ta med för längre motorcykelresor. Där får man även tips om att packa smart såsom att fördela kläder i påsar för att separera underkläder, tröjor, byxor och kläder som ska tvättas.

Undvik att bära bomull när du åker, börjar du svettas eller bli blöt tar det tid att bli torr. Funktionskläder är skönare under MC-stället och lättare att lufttorka när du stannar för kvällen.

Se också till att packa med saker som mediciner, lagningskit om du får punka, fotpump och hudsalva om du får skavsår eller kliande myggbett. Surfa in hos XLMoto och köp in viktiga tillbehör som du saknar. Vi rekommenderar en bra GPS för att ta dig fram, det kan vara spännande att köra vilse men tänk på att det kostar också tid och pengar.

Vägval
Beroende på vad du gillar för vägar finns det olika alternativ att ta. Gillar du skarpa kurvor med vackra vyer ska du ta dig ned till Österrike och Italien. Norra Italien är känd för sina många kurvor och Österriket har utsikter likt Sound of Music!

Vill du hellre satsa på fart och verkligen känna vinden slita i kläderna ska du så klart besöka Autobahn i Tyskland. Du väljer själv hastigheten! Det kan lätt bli dyrt att glida runt Italien, franska rivieran och Tyskland. Vill du spara in på slantarna är Östeuropa ett bättre alternativ. Boende och mat är billigare och vägarna är fina, speciellt i Slovakien.

Passar inget av alternativen? Gå med i ett MC-forum och fråga om tips! Det kommer att strömma in destinationer och vägar från andra entusiaster.