Foto/Källa; View_Juvet_Landscape_Hotel_Norway_GettyImages-480101532

Resenärens förväntningar på resan kan variera, det kan handla om såväl vila och avkoppling eller att upptäcka en ny stad. Likaså kan hotellupplevelsen vara höjdpunkten för resan. Naturupplevelser och friluftsliv är eftertraktat av svenskarna under semestern vilket även kan påverka valet av hotell. Hotell- och resesöksajten momondo.se tipsar därför om sju unika hotell för naturälskaren eller för den som vill få en hotellupplevelse utöver det vanliga.

Längtan efter att få komma nära naturen har fått en större betydelse vid vårt val av semester. Närhet till naturen passar både för den som vill komma iväg för avkoppling och hitta ett inre lugn men även för den mer äventyrslystna resenären. Enligt den årliga reseundersökningen från hotell- och resesöksajten momondo.se planerar en stor del av svenskarna semestrar som involverar friluftsliv och natur, däribland anger 15 procent att de planerar en campingsemester under 2019.

Runt om i världen finns det nu flertal unika hotellkomplex som anammar svenskarnas längtan att få komma närmare naturen. Övernatta i lyxtält bland vilda djur, högt bland trädkronorna, i en glasbubbla med en vy över hela stjärnhimlen eller bland bergstopparna i hjärtat av Alperna. Nedan tipsar momondo.se om sju unika hotell som kommer ge en naturupplevelse utöver det vanliga.

1. Norge – Juvet Landscape Hotel
Vi vet sen tidigare att vårt grannland Norge har en magisk natur. I landskapshotellet Juvet blir detta särskilt tydligt. Omgivet av skog, berg och vattendrag är Juvet det första landskapshotellet i Europas. Hotellet ligger på kusten i nordvästra Norge intill staden Ålesund och erbjuder nio olika hytter som genom glasväggar gör en ett med naturen. Jensen och Skodvin står bakom den helt unika arkitekturen och menar att landskapshotellets vision är att möjliggöra en närhet och harmoni med naturen utan att störa dess naturliga habitat.

2. Finland – Kakslauttanen Arctic Resort
I vårt nordiska grannland Finland kan du uppleva sagolikt norrsken i glas-igloos på hotellet Kakslauttanen Arctic Resorts. Kakslauttanen Arctic Resorts ligger i finska Lappland, 250 km norr om polcirkeln, och erbjuder det lilla extra. Att spendera natten i detta arktiska resort ger en oslagbar panoramavy över himmelen i deras glas-igloos. Trots en utomhustemperatur som kan ligga runt minus 40 grader och ha en bitande vind så bjuder dessa igloos en varm och behaglig miljö – med plats för två och även en bastu. För den aktivitetssugna har resorten flertal aktiviteter såsom hundsläde, isfiske och snöskotersafari.


Foto/Källa; shutterstock_1214057428_momondo_Within usage period_33364

3. England – Port Lympne Wild Animal Park
En vistelse på Port Lympne Wild Animal Park i Kent ger en minnesvärd upplevelse med djur och natur. Visst är detta hotell långt ifrån den naturliga savannen men det är ett närmare alternativ och inte desto sämre. Här kan du bo alldeles intill parken för utrotningshotade djur. Inte långt ifrån giraffer och apor kan man lyxcampa i välutrustade tält med bekväma sängar och elektricitet. För den mer vågade kan lejon-stugan bokas. Här sover man precis intill lejonen som tassar på andra sidan av sovrumsfönstret.


Foto/Källa; Port_Lympne_GettyImages-534555097

4. Island – ION Adventure Hotel
Orörd natur, stjärnklar himmel och spännande utflykter – ett besök till Islands Ion Adventure Hotel är ett minne man sent kommer glömma. Enbart en timmes biltur från Reykjavik och alldeles intill nationalparken Thingvellir finner man detta alldeles särskilda hotell. Ion Adventure Hotel är inte enbart ett vackert beläget hotell med en atmosfär av ro utan är även nära till flertal upptäcktsfärder. Vandringsleder, vattenfall och naturliga varma källor är bara några få exempel på de aktiviteter som är möjliga i närheten. Efter en fullspäckad dag med utflykter är hotellet en perfekt oas för avslappning som erbjuder en utsikt över Islands norrsken.


Foto/Källa; GettyImages-663874486_Universal_Within usage period_37369

5. Schweiz – Whitepod hotel
På en av bergstopparna i hjärtat av schweiziska alperna, enbart en timme iväg från Geneve flygplats, finns det unika hotellet Whitepod hotel. I en koloni av stugor i igloo-liknande design erbjuder Whitepod hotel en hotellupplevelse utöver det vanliga. Med en utsikt över alp-omgivningen och dalgången som finns nedanför bergstoppen ger detta hotell en harmoni och sällsynt närhet till Alpernas natur. För att göra vistelsen komplett finns restaurangen Les Cerniers för finsmakaren och även en spaavdelning alldeles intill hotellet.


Foto/Källa; Whitepod_Hotel_GettyImages-470534742

6. Frankrike – Attrap’Reves
Södra Frankrike är fyllt av varierande natur av korallblått vatten, bergstoppar och pittoreska byar. Inte långt ifrån staden Marseilles finns hotellet Attrap’Reves, som ungefär betyder “fånga drömmar”. Här kan man uppleva en hotellvistelse på landsbygden i genomskinliga plastbubblor. De sex bubblorna som finns är utspridda på olika platser men har gemensamt en fantastisk vy över stjärnhimmeln. För att upptäcka mer av vintergatan ingår teleskop och stjärnkarta i hotellvistelsen. Inte behöver man oroa sig för insynen heller, för att komma till varje bubbla behöver man gå en privat stig vilket skapar en avskildhet.


Foto/Källa; shutterstock-premier_583168072_Universal_Within usage period_38604

7. Sverige – Treehotel
Även på svensk mark finns hotell som kan ge en otrolig naturupplevelse. En vistelse till Treehotel utanför Boden i norra Norrland ger en boendeupplevelse som skapar ett nytt synsätt på den svenska naturen. Här bor man på cirka fem meters höjd i lyxiga trädkojor. Det finns olika rum med sin helt egna unika prägel – gemensamt är att de är högt bland tallarna och omgivna av orörd norrländsk natur. Treehotel passar de som vill komma ut i stillhet och ta en avslappnad paus i vardagen. För den mer rastlöse finns även flertal friluftsaktiviteter såsom heldagsvandring, paddla havskajak eller varför inte åka på älgsafari.

Om undersökningen
Undersökningen är utförd av Cint på uppdrag av momondo, under perioden 3-10 januari 2019, bland 999 svenskar i åldrarna 18-65 år. Totalt har undersökningen genomförts bland 23 400 deltagare i 22 länder.

OM momondo
momondo.se är en gratis och inspirationsgivande global resesöksajt som jämför priser på flyg, hotell och hyrbilar. Med huvudkontoret i Köpenhamn är momondo aktiva i över 30 internationella marknader. momondos mobila applikationer finns även tillgängliga gratis för iPhone och Android. momondo har fått flera utmärkelser och är rekommenderade av både svenska och internationella media som Aftonbladet, CNN, The New York Times och The Daily Telegraph. momondo drivs av Kayak, ett oberoende dotterbolag av Booking Holdings Inc.