Royal Ascot. Foto/Källa; Rawisara Prachaksubhanit/Unsplash

Kapplöpning handlar om mer än bara hästar som springer runt på en bana. Det kan inkludera en hel cirkus med mode, mat, musik och kändisspaning. Följande tre kapplöpningslopp har något för alla och de tar plats i städer som har mycket att erbjuda besökare.

Royal Ascot
Om du förknippar hästkapplöpning med kvinnor i hattar av olika slag har du säkert hört talas om eller sett bilder från tävlingen Royal Ascot. Den årliga hästtävlingen är ökänd för sin strikta klädkod och om kvinnorna inte bär hatt på områden med klädkod kommer bokstavligt talat en modepolis och säger till.  Royal Ascot har pågått mellan tisdag och lördag den tredje veckan i juni sedan 1911, även om tävlingens anor går tillbaka till 1700-talet. Eventet följs nära av den brittiska kungafamiljen och drottning Elisabeth II har ofta flera egna hästar med i någon av de totalt 30 loppen. Datumen för nästa upplaga är den 16 till den 20 juni 2020.

Inför varje tävlingsdag färdas drottningen tillsammans med resten av kungafamiljen in på Ascot Racecourse i Berkshire med häst och vagn. Hon och familjen förs sedan till området Royal Enclosure, som är det mest prestigefyllda, och övervakade, publikområdet med över 200 privata loger. Området har även de striktaste klädkoderna. Där måste kvinnornas klänningar vara gå minst till knät och axlar och mage får inte vara bara. Kvinnorna ska samtidigt bära en hatt som har ett brätte på minst 10 cm. Herrar ska i sin tur bära väst och det är inte fel om de också har en hatt. De andra områdena är Queen Anne Enclosure och Village Enclosure. Här råder det inte lika strikta klädkoder, även om bar mage och axlar inte rekommenderas. I det sista området, Windsor Enclosure, råder inga klädkoder, men det brukar publiken strunta i och klä upp sig lite i alla fall.

Qatar Prix de L’Arc de Triomphe
Minst lika känd som brittiska Royal Ascot är Qatar Prix de L’Arc de Triomphe på Hippdorome de Longchamps i Paris, som ligger i parken Bois de Boulogne. Den årliga kapplöpningshelgen har körts sedan 1920 och anses vara ett av de mest prestigefyllda loppen som en jockey kan delta i. Loppet har två år i rad vunnits av den brittiska hästen Enable, som ridits av Frankie Dettori. Enligt 888sports odds och online betting är ekipaget favoriter att springa hem loppet för tredje gången i rad med oddsen 2.00. Däremot jagas de av toppnamn som Japan (6.00), Crystal Ocean (8.00) och Sottsass (9.00).


Foto/Källa; Keith Luke/Unsplash

Tävlingshelgen infaller oftast på den första söndagen i oktober och i år är det mellan den 5 och 6 oktober. Trots sin storhet är loppet inte lika omgivet av andra festligheter som andra storlopp. Dessa sker istället på egna datum och festivaler som Lollapolosa och Solidays Festival brukar arrangeras på området. Det brukar också anordnas familjedagar där vuxna som barn får möjligheten att testa på ridning och träffa hästarna.

En uppfräschning av området gjordes mellan 2016 och 2017 när hela Hippodrome de Longchamp genomgick en omfattande renovering. Idag finns det tre restauranger: Brasserie Paris Longchamp, Le Panorama och Le Petit Pré, samt en takbar som har en panoramavy över banan och Paris. Från och med i år kommer det att finnas fler kiosker för vadhållning och dryckesstånd. Förra året, när banan nyöppnades, möttes arrangörerna av hård kritik från framför allt brittiska besökare, som reagerade på ett avsevärt ökat pris och långa köer. Kioskerna fick slut på både mat och dryck och personalen hann inte hantera alla bets.

Arrangörerna ska ha tagit till sig av kritiken och bland annat sänkt biljettpriset. Innan renoveringen kostade en biljett 20 euro medan den förra året kostade 75 euro. I år kommer biljetterna att kosta 65 euro.  Det råder ingen klädkod på området och biljetterna är tillgängliga för allmänheten. Däremot brukar åskådarna klä upp sig, och framför allt om de ska besöka någon av restaurangerna. Det går även att spana efter kändisar, men publiken brukar inte vara lika stjärnfylld som under Royal Ascot och Melbourne Carnival.

Melbourne Cup Carnival
Det är inte endast i Europa som det hålls anrika galoppevent. Australiens mest prestigefyllda galopptävling har arrangerats varje vår (när det är höst i Europa) sedan 1861. Det är ett event som varar i en hel vecka, från lördag till lördag. Folk från hela världen besöker Melbourne under den här veckan och trycket på hotell och flygbiljetter är stort.
Melbourne Cup är mer än en kapplöpningsfestival. Över 100 000 fans lockas till staden varje år i början av november och det är oftast runt den tiden som våren har blommat ut ordentligt. Restauranger, caféer och barer öppnar upp sina uteserveringar och det finnas alltid specialerbjudanden i butikerna.

Hela staden uppslukas av festligheterna trots att själva racingen tar plats på Flemington Racecourse. Totalt är det fyra tävlingsdagar: AAMI Victoria Derby Day (lördag), Lexus Melbourne Cup (tisdag), Kennedy Oaks Day (torsdag) och Seppelt Wines Stakes Day (lördag).
Dagen innan AAMI Victoria Derby Day, som också kallas Derby Day, hålls en stor parad i Melbourne. I paraden finns jockeys, tränare, kändisar och om du har tur, även några topphästar. Under paraden presenteras hästarna, stallen och alla sponsorer.

Derby Day infaller alltid på lördagen och startar hela veckan. Den dagen är det tradition att åskådarna bär svartvita kläder och det arrangeras alltid konserter efter de första loppen. Nästa tävlingsdag är Melbourne Cup Day, som infaller på tisdagen. Det är en officiell högtidsdag i Australien och kronan på hela eventet. Det är då det mest prestigefyllda loppet körs klockan 15.00 på den 2,3 kilometer långa banan. Torsdagens tävlingsdag brukar kallas för Ladies Day och det är då du kan få se de absolut mest spektakulära kläderna, hattarna och handväskorna. Hela festivalen avslutas sedan på lördagen med de sista loppen och en stor avslutningsfest.

Årets upplaga arrangeras mellan den 2 och 9 november. För att enklast ta sig runt på området, hålla koll på tider och läsa på om särskilda regler rekommenderas det att besökare laddar ned appen Raceday Guide. (Finns även för Android). Den som trodde att kapplöpningsevent bara var till för hästälskare trodde fel. Det finns mer att se runt omkring de prestigefyllda tävlingarna. Kommer chansen att besöka någon av de årliga eventen ska den tas. Det kommer definitivt att vara ett minne för livet.