Text: Kostas Foussianis. Foto/Källa; Oliver Kienapfel/Pixabay 

Camp Nou, Old Trafford eller San Siro? Nej, den mest populära arenan i Europa är faktiskt Olympiastadion i Berlin. I alla fall om man utgår från den färska bokningsstatistiken hos sportresebyrån Nickes.Com. Alla topplistor hittar ni i slutet av denna text.

”En spännande stad”

Den tyska nationalarenan – från vilken vi svenskar har sköna minnen efter Miraklet i Berlin 2012 (då Sverige hämtade upp 0–4 till 4­–4) – toppar resebyråns lista över mest bokade arenor mellan juli 2018 och juni 2019.

Olympiastadion i Berlin där Hertha Berlin spelar var den mest besökta arenan under den aktuella perioden. Tvåa på listan är Madison Square Garden i New York tätt följd av Old Trafford i Manchester.

– ”Berlin är ju en spännande stad rent generellt och den erbjuder inte bara toppfotboll utan även publikupplevelser i världsklass i flera andra sporter”, säger Niklas Hellberg och nämner handbollslaget Füchse och hockeylaget Eisbären Berlin som exempel.

Populärare än Barca

Statistiken visar också att Hertha Berlin är det mest populära fotbollslaget. Hertha lockade det senaste året fler svenska fotbollsresenärer än storklubbar som FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United och Liverpool. Inte ens Herthas tyska ligarival Borussia Dortmund – vars berömda ståplatsläktare med plats för nästan 30 000 åskådare ofta omnämns som den mäktigaste fotbollskulissen i hela Europa – kan rå på Hertha Berlin i kampen om förstaplatsen på listan. Fyra av de 15 mest bokade evenemangen är matcher med Hertha. Att temperaturen kring fotbollen i Berlin ökat ytterligare i höst beror på att kultlaget Union gått upp i högsta divisionen.

– ”Det råder ett enormt intresse för Unions matcher men klubben säljer slut på alla biljetter till sina egna medlemmar! Vi jobbar just nu hårt för att få tillgång till VIP-biljetter”, säger Niklas Hellberg.

London överlägsen etta

På listan över mest populära destinationer ligger Berlin på andra plats efter ständiga och självklara ettan London. Englands (och fotbollens) huvudstad har toppat statistiken de senaste tio åren med undantag av en kort period då Manchester gick förbi, i samband med att en viss Zlatan Ibrahimovic värvades till United. När Zlatan sedan flyttade vidare till Los Angeles sjönk Manchester snabbt till plats fyra på listan över de mest populära destinationerna hos Nickes.Com.

– ”Att en spelare som Zlatan påverkar flödet av resenärer är inget konstigt, men någon större effekt på intresset för Los Angeles har vi inte sett. Däremot kan vi redan nu skönja ett ökat tryck på förfrågningar till spansk fotboll och inte minst Alexander Isaks nya klubb Real Sociedad,” konstaterar Niklas Hellberg, som tror att Berlins popularitet som fotbollsdestination även är ”kulturellt” betingat.

– ”Ölen, den goda korven i halvtid och den trevliga atmosfären som råder på matcherna gör Bundesliga till en attraktiv liga. Tyskland har mer än något annat land lyckats kombinera hög säkerhet med en fantastisk stämning på läktarna”.

Årsdagen firas med fotboll

Fantastisk stämning lär det bli i Berlin den 9 november då hela Berlin kommer att festa, dansa och le och kvällshimlen lysas upp av fyrverkerier av en sällan skådad omfattning. Firandet av 30-årsdagen sedan muren föll väntas bli gigantiskt och redan på eftermiddagen brakar det loss – på Olympiastadion!

Hertha tar emot topplaget RB Lepzig, med svensken Emil Forsberg i laget, och arenan lär fylls till bredden av firande supportrar, vissa av dem från Sverige.
– Vi har en del bokningar på den matchen redan och det lär väl trilla in några till de kommande veckorna. En av våra medarbetare kommer för övrigt att vara på plats i Berlin den helgen och rapportera om sina upplevelser i sociala medier, säger Niklas Hellberg förväntansfullt.

Tiden kring jul- och nyår är en annan populär period för resor till Berlin – och Tyskland i allmänhet. Då lyser de många julmarknaderna upp staden, samtidigt som flera omgångar i de stora sporternas högsta ligor spelas.

Tågresor till Berlin

Men Berlin är en året runt-destination som alltid tilldrar sig ett stort intresse för sin mångfald. Här finns förutom sport även exempelvis en rik historia, ett digert kulturutbud och en restaurangscen som rankas högt bland Europas storstäder.

– ”Det sägs att om någon är trött på London är han trött på livet och jag skulle vilja påstå samma sak om Berlin. Staden har allt,” säger Niklas Hellberg.

Det relativt korta geografiska avståndet och de goda förbindelserna till Sverige är andra fördelar som bidrar till Berlins popularitet.

– ”Det går till exempel att åka direkttåg till Berlin vissa tider på året och jag förmodar att dessa avgångar kommer att bli mer frekventa de närmaste åren. Just sportresor med tåg är ett spännande segment som vi på Nickes.Com håller på att se över. Vi hoppas inom en snar framtid kunna erbjuda ”gröna paketresor” till sportens underbara värld,” avslutar Niklas Hellberg.

TOPPLISTOR 2018–19

Top 10 Arenor:

Olympiastadion Berlin
Madison Square Garden
Old Trafford
Signal Iduna Park
Anfield
Tottenham Hotspur Stadium
London Stadium
Stadio Olimpico
Camp Nou
Giuseppe Meazza (San Siro)

Topp 10 Städer:

London
Berlin
New York
Manchester
Rom
Dortmund
Liverpool
Barcelona
Madrid
Spa
München

Topp 10 Klubbar:

Hertha BSC
Manchester United
Borussia Dortmund
New York Rangers
Liverpool
Tottenham Hotspur
West Ham United
FC Barcelona
AS Roma

Statistiken baseras på bokningar hos Nickes.Com under perioden juli 2018 till juni 2019. Siffrorna anger antalet personer som bokat respektive stad/arena/klubb.

Resurslänkar
Nickes.Com fotbollsresor
Hertha Berlin
Manchester United
Borussia Dortmund
New York Rangers
Liverpool
Tottenham
West Ham
FC Barcelona
AS Roma