Foto/Källa; Maarten Duineveld/Unsplash

Varje vinter återvänder de allra bästa alpina skidåkarna till världens mest ansedda skidorter. De är inte ensamma, eftersom backarna även är öppna för allmänheten.

Följande fyra skidorter är några av de mest hyllade;

Sölden (Österrike)

Alporten Sölden i Österrike är en av de mest kända i Europa. Skidorten är långt ifrån bergskedjans största utan klassas som medelstor med sina 41 pister i blandade svårighetsgrader. Sölden är känt för sina breda och välpreparerade backar. Det finns också smalare, svarta backar samt möjligheten att åka offpist. Totalt är pisterna 245 km långa. Utöver det finns ett stort utbud av hotell, butiker, span och restauranger. Snow Rock Café är särskilt känt för sina livespelningar.

Den alpina världscupen startar i Sölden i år. Först ut är storslalom för både damer och herrar. På damsidan ska Mikaela Shiffrin försöka försvara sin position som slalomdrottning och Unibet har oddsen 1.45 för att hon vinner världscupen. På herrsidan finns det för första gången på flera år ingen klar förhandsfavoriter, eftersom Marcel Hirscher i september meddelade att han avslutar sin karriär. Tävlingarna hålls mellan den 26-27 oktober.

Lake Louise (Kanada)

Pisterna i Lake Louise anses vara de bästa i hela Nordamerika. Det är ett perfekt område för de som både vill åka skidor och ta del av naturen. Den kanadensiska skidorten ligger i Albertas nationalpark Banff National Park. Banff har öppet året runt och är en populär park att vandra i på sommaren.

Det finns totalt 145 pister och 9 liftar i olika varianter. Till skillnad mot andra skidorter är Lake Louise lugnt och det finns inte samma utbud av nattklubbar och livliga afterski-krogar. Här är det naturen som är i fokus och de som åker hit vill ofta delta i fler vinteraktiviteter än enbart skidåkning.


Foto/Källa; Joris Berthelot/Unsplash

Beaver Creek (USA)

Beaver Creek är en sann vinteridyll med utsikt över Rocky Mountains i delstaten Colorado. I Beaver Creek finns det skidåkning för både nybörjare och avancerade åkare, som vill åka i hoppbackar och offpist. Det finns 150 pister och 24 liftar. Det erbjuds också andra vinteraktiviteter och det går att åka skridskor, snowboard, hundsläde och längdskidor.

Skidområdet kallas för Beaver Creek Resort och består av byarna Beaver Creek Village, Bachelor Gulch och Arrowhead. Det finns flera hotell, nöjescenter och restauranger.

Val d’Isere (Frankrike)

Val d’Isere är Frankrikes mest kända skidort och ligger tillsammans med orten Tignes i ett område som heter L’espace Kelly. Pisterna sträcker sig över totalt 300 km och på grund av glaciären i Tignes finns det snö året runt. Köper du ett liftkort i Val d’Isere gäller det även för backarna i grannorten. Det finns 150 pister och över 100 liftar. Snowboardåkare har egna backar i så kallade funparks. Val d’Isere är lika känt för sina restauranger och sin shopping som för sin skidåkning. Det finns span, badhus och aktiviteter för hela familjen. Det enklaste sättet att ta sig dit är via flyg till Grenoble, Lyon eller Geneve i Schweiz och sedan vidare med transfer eller hyrbil.

Samtliga orter bjuder på fantastisk skidåkning, men de erbjuder också olika aktiviteter vid sidan av. Det blir alltså extraaktiviteterna som får avgöra vad som passar er bäst.