Inlandsbanans klassiska motorvagn av modell Y1 står parkerad i ett kyligt och storslaget vinterlandskap. För 11:e året arrangerar Inlandsbanan en paketresa till den mytomspunna och över 400 år gamla Jokkmokks marknad. Att Inlandsbanan är oelektrifierad hindrar inte researrangören från att erbjuda sina resenärer en upplevelserik vinterresa resa utan större klimatpåverkan. Tåget tankas i stället på det förnyelsebara bränslet HVO100.

Temat för kommande vinters marknad som äger rum i februari är arktisk design och det samiska kulturarvet står i fokus dessa dagar. Resenärerna får bland annat möjlighet att njuta av konserter, se den kända renrajden och draghundar på den frusna sjön Talvatis. En heldagsutflykt till världsberömda Icehotel i Jukkasjärvi står även det på programmet. Det finns även stora chanser att skåda det magiska norrskenet under dessa spännande dagar. Intresset för årets resa är stort och antalet platser är begränsat, därför, boka så snart som möjligt. Det här är en resa och en marknad som bara måste besökas minst en gång i livet….

Jokkmokk
Jokkmokk är en alldeles särskild plats belägen norr om polcirkeln, mitt i Swedish Lapland. Sommartid kan du uppleva midnattssolen och om vintern råder polarnätter med chans att se det magiska norrskenet. Den pittoreska lilla tågstationen ligger i hjärtat av Jokkmokk. När du hoppar av Inlandsbanetåget så har du nära till det mysiga centrumet där du har möjlighet att shoppa fint hantverk och äta vällagad mat med lokal anknytning.

Några nyheter inför 2020 års Jokkmokks marknad

1. Tåget drivs på fossilfritt bränsle
2. En utökad närvaro under marknaden till de största och mest populära dagarna
3. Firande av samernas nationaldag med middag i kåta i Jokkmokk

Fullständigt program, priser och bokning hittas här:

Paketresa till Jokkmokks marknad 2020

Snabbfakta

1. Resan genomförs 4–10 februari 2020
2. Genom att köra resan på HVO100 reduceras utsläppen av koldioxid med 8008 kg jämfört med fossil diesel
3. Koncernen Inlandsbanan AB är först ut i järnvägsbranschen att i stor skala tanka sina järnvägsfordon med HVO
4. Inlandsbanan är en oelektrifierad 130 mil lång järnväg mellan Kristinehamn och Gällivare

Resurslänk

Jokkmokks Marknad

Läs mer om det fossilfria bränslet HVO