Den svenska naturen bjuder på många råvaror till gourmetmåltider, och utländska turister har kunnat laga sin egen måltid vid något av de 13 bord som stått på vackra platser i Sverige under året. Foto: August Dellert

​Internationella medier verkar ha fått upp ögonen för svensk natur och naturliga råvaror. I januari lanserade Visit Sweden kampanjen The Edible Country, som har fått medier som Washington Post, Guide Michelin och Le Figaro att skriva om Sverige som resmål. Sedan i januari har berättelsen om gör-det-själv-måltider mitt i naturen spridits i en upplaga på 257 miljoner.

På natursköna platser runt om i Sverige packas snart tretton rustika träbord ihop för vinterförvaring. De har sedan januari varit huvudpersoner i den internationella Sverigekampanjen The Edible Country, ”det ätbara landet”, som Visit Sweden lanserade tillsammans med flera svenska turistregioner och turistföretag. Utländska turister har genom Bookatable kunnat boka ett bord på 13 vackra platser i landet och laga sin egen gourmetmåltid av ingredienser de samlat själva i närheten, eller köpt i en specialkomponerad varukorg. Fyra svenska stjärnkockar, Titti Qvarnström, Niklas Ekstedt, Anton Bjuhr och Jacob Holmström, gjorde inspirationsrecept med råvaror från naturen.

Och initiativet har väckt uppmärksamhet. Under våren och sommaren har tunga internationella medier, något fascinerat, berättat om den öppna svenska naturen och hur Sverige har bjudit in alla att bokstavligen smaka på den. Hittills har Visit Sweden kunnat räkna in över 220 artiklar i online- och tryckta medier i sju länder, med en samlad upplaga på 257 miljoner. The Washington Post skriver till exempel att ”I Sverige är tillgång till naturen en konstitutionell rätt. Privilegiet, som går tillbaka till medeltiden, är lika integrerad i den svenska livsstilen som allmän hälsovård, generös föräldraledighet och inlagd sill.”. Guide Michelins amerikanska upplaga gör en djupdykning i Sveriges många exempel på hållbar mat och brittiska The Telegraph beskriver The Edible Country som ”världens tjusigaste picknick”. Franska Le Figaro konstaterar att ”I Sverige är det skogen som bjuder på maten.”.

– ”Hälsosam mat uppfattas ofta som komplicerad och lite svår att göra, men i Sverige kan den hittas i alla hörn av vår natur. Just det tog vi fasta på när vi tog fram idén till The Edible Country. Tillsammans med regionala turistorganisationer och lokala entreprenörer har vi velat lyfta fram det unika, rustika och enkla med mat- och naturdestinationen Sverige”, säger Jennie Skogsborn Missuna, Chief Experience Officer på Visit Sweden.

Även i Kina har man fastnat för initiativet. I juli besökte en podcast- och WeChat-influerare och en influencer inriktad på livsstil bordet i närheten av Asa norr om Växjö i Småland, vilket har lett till stor spridning för resmålet Sverige i kinesiska sociala medier.

– ”Vi är riktigt nöjda med genomslaget för kampanjen så här långt. Den är tänkt att leva under lång tid och ger oss möjlighet att visa olika delar av Sverige under flera årstider. Vi har fått en bred spridning och de regioner och entreprenörer som erbjuder upplevelsen vid sina bord har till och med fått bokningar från länder som Australien och Israel”, fortsätter Jennie Skogsborn Missuna, Chief Experience Officer på Visit Sweden.

Störst intresse har kampanjen fått i USA, med 50 publicerade artiklar fram till nu. Men även i Tyskland, med 44 artiklar, och i Kina, med 36 artiklar, har kampanjen fått uppmärksamhet. Visit Sweden har följt upp genomslaget i Danmark, Frankrike, Norge, USA, Storbritannien, Tyskland och Kina.

Kampanjen The Edible Country är också nominerad i Svenska Designpriset i kategorin Information Digital.

Artiklar om The Edible Country

The Washington Post

The Telegraph

Le Figaro

Guide Michelin California


Här står borden

Ormanäs, Skåne Gunnebo slott, Västsverige Bydalen, Jämtland
Asa, Småland Norrqvarn, Västsverige Storlien, Jämtland
Wallby säteri, Småland Ramsvik, Västsverige Arjeplog, Swedish Lapland
Falkenberg, Halland Kittelfältet, Värmland
Utö, Stockholms skärgård Kloster, Dalarna