Hash, Marihuana & Hemp museum i Amsterdam är så holländskt som det bara kan bli – för var annars i världen kan man besöka ett museum som är dedikerat till den omdiskuterade växten som är olaglig nästan överallt. Missa inte det här om du besöker den holländska huvudstaden.

Bilden ovan; Hash Marihuana & Hemp Museum in Amsterdam.
Foto/Källa; Didier le Ger, Creative Commons, Attribution-Share Alike 3.0 Unported 

Amsterdams Hash, Marihuana & Hemp Museum låter besökarna ta del av omfattande dokumentation och historiska fakta om cannabisplantan. Besökare kan lära sig hur den här mångsidiga växten bidrog till utvecklingen inom kläder, medicin, sjöresor, jordbruk och mycket mer i samhället.

Det finns informativa montrar om hashs medicinska, religiösa och kulturella användningsområden i olika kulturer runtom hela världen. Hash, Marihuana & Hemp Museum visar även hur cannabis och hampa (som är olika stammar av samma växt) har varit en del av människors vardag i tusentals år. Det finns totalt 12 000 olika cannabisrelaterade objekt på museet – en enorm siffra som gör att det tar minst en halv dag att gå igenom hela museet.

Amsterdam har varit starkt förknippat med marijuana i många år och staden är även känd för sin liberala inställning till andra lätta droger. Att ett museum som lyfter fram historien bakom plantan finns i just Amsterdam är därför inte särskilt förvånande. Hash, marihuana & hemp museum öppnade år 1985 och har sedan dess haft cirka två miljoner besökare. Det gör det till det äldsta museet i världen som är dedikerat till Cannabis Sativa L.

En utställning om hampans användningsområden
Det finns många olika varianter av hasch och marijuana att lära sig om genom visuella displayer och informationstavlor. Cannabisplantan har utvecklats mycket under de senaste 20 åren tack vare olika odlingstekniker. Idag odlas det till exempel THC-fri hampa som exempelvis används i tillskotten på Hemplybalance.se och i många andra industrier.

Museet lyfter även fram hur industrihampan är en av de viktigaste råvarorna inom jordbruksindustrin. Hampa är ett av naturens starkaste fiber och används bland annat för att tillverka kläder och rep. Hampafrön används dessutom som foder till olika djur och fåglar. En del av utställningen visar bioplast och andra material som är tillverkade av hampafiber.

Cannabis i kulturen
En intressant del av utställningen är en stor samling med böcker, tidningar och bilder som är en del av cannabiskulturen. Här finns det kultur som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1800-talet och fram till idag. Botaniska tryck, gamla målningar från konstnärer som levde på Rembrandts tid, atmosfäriska fotografier av haschtillverkning i olika kulturer, pipor från hela världen och medicinska cannabisflaskor från 1800-talet är bara några exempel på kulturella objekt som visas upp. Det finns även gamla tecknade serietidningar- och filmer där cannabis eller hampa har varit en del av berättelsen.

Hash, Marihuana & Hemp Museum ligger i Amsterdams Red Light district på Oudezijds Achterburgwal 148.