Från storstaden Oslo till Svalbardöarna långt norrut och många platser däremellan. De tio mest populära destinationerna på visitnorway.com visar vad besökare vill uppleva i Norge såväl som landets mycket varierade kultur- och naturupplevelser.

1. Lofoten
Lofotens många bergstoppar pekar mot den arktiska himlen som kyrkspiror och däremellan finns traditionella byar älskade av både fiskare och konstnärer. Här njuter besökaren av allt från lokal mat som skaldjur och lamm till vita stränder och Lofotr Viking Museum. Det är också lätt att resa till fastlandet eller till Helgeland och den UNESCO-listade Vega-skärgården längre söderut.

2. Sognefjord
Sognefjorden är Norges längsta och djupaste fjord och sträcker sig från kusten norr om Bergen till de mäktiga bergen i Jotunheimen nationalpark. Dess berömda del Nærøyfjorden har världsarvstatus. De omgivande bergen är bland Norges mest populära vandringsområden. De cirka 30 000 invånarna i regionen bor i små, idylliska byar längs fjordarna och i dalarna. Förutom att ge besökare trevliga upplevelser, satsar man här på att bevara den lokala naturen, kulturen och miljön, att stärka sociala värden och vara ekonomiskt livskraftiga.

3. Bergen
Hemstaden till en av världens mest populära musikskapare, Kygo, låter, känns och smakar som ingenting annat. Färsk fisk och skaldjur och andra lokala delikatesser kompletteras med en livlig konstscen, museer och gallerier. Gatorna i fjordarnas huvudstad kantas av sagohus i trä med bergen som kuliss. Den medeltida Bryggen, med sina cirka 60 historiska byggnader i rad, finns på UNESCO: s världsarvslista och flera av dem härstammar från 1100-talet.

4. Tromsø
I denna nordliga stad lyckas några få huvudgator skapa en spännande urban och internationell känsla. Tromsø rättfärdigar smeknamnet Arktis huvudstad och har en mängd saker att erbjuda, allt från Polaria upplevelsecenter, Polarmuseet och det lokala bryggeriet Mack som inrättades 1877, till att spana efter valar, midnattssol och norrsken. Tromsø är den största staden i norra Norge. Icke desto mindre är de omgivande branta bergen och djupa fjordarna så nära centrum att du kan beundra dem från huvudgatan.

5. Oslo
Oslo är en huvudstad mitt i naturen. Den är utnämnd till Europas miljöhuvudstad 2019 och listades av Lonely Planet som Bäst i resor under 2018. Här finns världens nordligaste tre -stjärniga Michelin-restaurang, samt några av världens bästa baristor och kaffemakare. Huvudstaden är barnvänlig, har en stor växande musik-scen, mycket natur, ny arkitektur och gott om cykelbanor.

6. Geirangerfjorden
De sju systrarna och många andra vattenfall rinner nedför branta bergssidor som stupar i det klara, blå vattnet. Den 15 kilometer långa Geirangerfjorden är listad på UNESCO: s världsarvslista och omgivningarna har något att erbjuda året runt, även under lågsäsong. Här är det särskilt populärt att vandra, testa forsränning eller åka sightseeingbåt.

7. Svalbard
Denna stora ögrupp i den nordligaste delen av Europa tar naturen till nästa nivå, och samtidigt är samhället mycket välorganiserat. Här kan besökaren delta i exotiska, naturbaserade aktiviteter året runt. Huvudstaden Longyearbyen är en minimetropol som erbjuder service och mycket bra restauranger – och även nattklubb!

8. Flåm
En 20 kilometer lång tågresa tar dig genom det vackra landskapet i den innersta delen av Aurlandsfjorden, en arm av Sognefjorden. Detta är ett oerhört populärt område att besöka. Om man önskar mindre trängsel ska turisten satsa på att komma hit under våren, hösten eller till och med tidigt på sommaren.

9. Trondheim
Livliga, promenadvänliga gator med färgglada träbyggnader, Nidaros-katedralen och floden Nidelven. Trondheim har också gott om kaféer och restauranger där man kan uppleva rikedomen i den lokala maten i Trøndelag-regionen.

10. Stavanger
50 år som Norges oljehuvudstad har inte har förstört charmen i denna kuststad, och det har inte heller förändrat det faktum att regionen har några av Norges främsta vandringsattraktioner. Här kan besökaren utforska Lysefjord-området och berömda utflyktsmål som Preikestolen. Lokal mat serveras på både Michelin-stjärniga restauranger och på mer lågmälda matställen av hög klass.

Läs mer här om Topp tio platser i Norge!