Aldrig varit i Köpenhamn? Aldrig varit i Köpenhamn under juletider? Då har ni du missat något. Köpenhamn är en ultimat stad att spendera dagarna innan jul – här är julstämningen total. Hela staden staden lyser av julljus, julgranar klädda med röda stora julkulor på varje torg (och tro mig, köpenhamn har många torg) och en massa glögg och pepparkaksstånd överallt som spelar julmusik.

Många kanske inte har tid eller råd att bara sticka iväg under jultider. Men att åka till Köpenhamn är relativt smidigt från nästan hela Sverige. Och här finns något för alla. Det kostar inget att bara gå runt på gatorna och glöggen här är faktiskt ganska billig!

Vi har valt ut några tips och ställen som är väldigt vanliga för Köpenhamn – här förklarar vi de mest klassiska ställena utifrån vår vinkel – alla reser ju på olika sätt.

Ströget
Klassikern. Nu tänker du säkert ‘det där tipset var ett ganska tråkigt och vanligt tips’ och att du hört det förr, och det är delvis sant. Men har du inte vandrat på Ströget under jultider är detta inte ett tråkigt tips utan ett väldigt hett sådant.
Längs Ströget ligger kommersiella butiker, stora varuhus och massor av barer och restauranger. Det svenska varumärket John Henric har ganska nyss öppnat en flaggskeppsbutik här dessutom. John Henric är en butik som säljer accessoarer i en okej prisklass, perfekt att handla julklappar där. Köp hängslen hos John Henric till pappa, bror eller kanske syster.
Ett tips gällande barer och restauranger, välj dessa med omsorg, då många här är rena turistfällor.

Shopping
Ta dig en bit från citykärnan. Sätt på dig ett par sköna skor, en varm jacka och promenera cirka 20 minuter till “Vesterbro”. Vesterbro är ett upcoming område som ligger bakom Centralstationen, från Ströget sett. Här finner du alternativa, lokala och nischade dam och herrbutiker. Med nischade butiker menar vi, till exempel, butiker som bara säljer handsydda läderskor i unisex eller hängslen för män och andra herraccessoarer. Här kan du med andra ord hitta speciella julklappar. För damer, finns butiker som bara säljer vintageklänningar eller smycken från inspirerande utvalda årtionden.

Tivoli
Tivolit är också en klassiker, och inte minst på jul. Här finns nämligen ett antal julmarknader för alla åldrar. Tovliet huserar över 50 stycken olika julbodar, i några säljs dansk julgodis, i andra kläder och i vissa öl, vin eller glögg. Julbodarna är för alla att hyra, du kan alltså hyra en julbod för att marknadsföra ditt nya klädmärke eller ditt nya café.

Köttbyn
I anknytning till Vesterbro ligger Köttbyn. Köttbyn är Köpenhamns gamla slakteriområde från 1700-talet, idag är det 2019 och något helt annat än ett slakteri där – tack och lov!
I Köttbyn, eller Kødbyen ligger nya innovativa barer och restauranger. Vissa ställen omvandlas till och med till klubbar om kvällarna. Ställena här har också har lite lägre priser än inne i Köpenhamn city.