Att uppleva Norge på ett miljövänligt sätt är enkelt. Vårt grannland har kommit långt när det gäller gröna lösningar. Inte minst är Norge det enda land i Norden med miljöcertifierade resmål som jobbar hårt för att begränsa turistindustrins negativa effekter. Dessutom utsågs Oslo till Europas gröna huvudstad i början av 2019 och är världens mest elektriskt drivna huvudstad.

Vill du resa till Norge på ett miljövänligt sätt, finns det tåglinjer från Sverige till Oslo, Trondheim och Narvik. Det går direkttåg till Oslo från Stockholm och Göteborg. Dessutom förbinder Malmbanan och Ofotbanen Boden, Luleå och Kiruna med norska Narvik.

Även resan inom Norge går bra med hjälp av tåg, färjor och kollektivtrafiken. Med tåget blir resan en upplevelse i sig med spektakulära järnvägslinjer som Bergensbanen, Raumabanen, Nordlandsbanen och Ofotbanen. Lokala färjor från städer som Bergen, Ålesund, Kristiansund, Trondheim och Bodø gör det enkelt att utforska fjordarna och öarna längs kusten. De senaste åren trafikeras vissa sträckor av eldrivna färjor. Det finns också miljövänliga kryssningar som samarbetar med de lokala samhällena och Hurtigruten som trafikerar Norges kust har de senaste året presenterat många innovativa och miljövänliga lösningar för bl.a. bränsle. Om man hellre kör elbil erbjuds det över 10 000 laddningsstationer i landet och på de flesta hotell finns möjlighet att ladda bilen på parkeringsplatsen.

Besök ett miljöcertifierat resmål
I Norge finns flera miljöcertifierade destinationer där man arbetar extra hårt för att värna om miljön. I Norden är det bara Norge som har ett system med miljöcertifierade resmål. Genom att besöka ett sådant hjälper turisten till att bevara destinationens historiska och kulturella arv. Samtidigt stöder man lokalbefolkningen, traditionerna, naturen och miljön. Här upplever man det genuina i lokala hantverk och äter närproducerad mat som skördats, producerats och förberetts i området.

Gröna Oslo
En weekend i huvudstaden kan enkelt bli en grön helg. År 2019 är Oslo Europas gröna huvudstad. Staden utmärker sig globalt för sina hållbara satsningar och är världens mest elektriskt drivna huvudstad. Här kan man hyra kajak, cykel eller el-cykel och ge sig ut och upptäcka stadens olika ansikten. Trots att Oslo är en storstad finns det gott om gröna områden och två tredjedelar av de centrala delarna består av skog och vatten. Här finns dessutom många restauranger, butiker och hotell som sätter miljön i fokus. Himkok i Oslo fick utmärkelsen som världens mest hållbara bar år 2018 och restaurang Rest har fått mycket positiv uppmärksamhet för att de skapar gourmetmåltider av rester.

Läs mer:

* Reseappen Entur ger dig all information du behöver för att resa i Norge. Reseplaneraren hjälper dig att hitta tidtabeller, rutter och det billigaste och snabbaste sättet att ta dig runt.

* Hitta din laddningsstation på ladestationer.no och annan information på elbil.no.

Andra bra länkar till ett hållbart resande i Norge

Hurtigruten

Tåg vy.no 

Elfärjor – vision of the fjord 

Sustainable tourism