”Less is more” gäller i mycket idag och Canon lanserar i den andan idag en filmfestival i de nordiska länderna och erbjuder alla som drömmer om att bli filmregissörer 15 sekunder i rampljuset. Förstapriset består av kamerautrustning från Canon till ett värde av 37 000 kr och personligt stöd för drömmen om en filmkarriär. Börja filma och dela din story idag.

Den 4 november 2019 startar en ny filmsfestival i Norden – The Fifteen Second Film Festival. Alla kan delta och reglerna är enkla. Spela in en 15-sekundersfilm och dela den på Instagram. En erfaren filmjury, med den prisbelönta filmregissören Pernille Rose Grønkjær som ordförande, granskar alla inlämnade bidrag i jakten på nästa nya underbarn inom nordisk film. Förutom äran att bli krönt som den allra första ”Canon Nordic Filmmaker” så är priset för den bästa filmen också kamerautrustning värd 37 000 kr samt stöd i hur man använder den professionella kamerautrustningen från Canon och skapar en story som sticker ut.

Alla bidrag måste innehålla en berättelse och får inte överskrida 15 sekunder.

”I dagens samhälle har vi gått från långa videofilmer till superkorta, men de stories vi berättar fortsätter att utvecklas. Vi har därför skapat en ny nordisk filmfestival som hyllar konsten ”att säga mer, med mindre” och i ett filmformat. På Canon handlar det mesta om storytelling – vi vet att ett foto eller en kort filmsekvens säger mer än tusen ord. Vi siktar på att vinnaren får stjärnstatus och att vi underlättar början på en karriär inom visuell storytelling”. säger Jenni Lindström, Marknadsdirektör på Canon i Norden.

Den nya Hemingway?
Idén om en festival för 15-sekundersfilmer hämtar Canon från den legendariske amerikanske författaren Ernest Hemingway. Han är nämligen berömd för sin story som bara innehöll sex ord: ”For Sale: Baby shoes. Never worn.” Hemingway visade alltså att kan man berätta en fantastisk story på ett begränsat utrymme – om man väljer att förtäta. Detta är också huvudkonceptet i den nya nordiska filmkampanjen. Juryns ordförande, den danska dokumentärfilmaren Pernille Rose Grønkjær, är entusiastisk över det ultrakorta videoformatet och ser stor kreativ potential i tidsbegränsningen 15 sekunder.
”Kreativitet kan ofta dra nytta av restriktioner eftersom de tvingar dig att välja. Sålla bort dina favoriter för en starkare story. Vi får säkert se några fantastiska filmer och förhoppningsvis hitta en diamant bland allt det oslipade – någon som över tid kan bli nästa stora nordiska filmmakare.”

Klart för tagning, action!
Filmfestivalen startar den 4 november och avslutas den 1 december 2019.
Läs mer på Canons Instagram-konto (@canonnordic) och delta med din 15-sekundersfilm genom att dela den på Instagram med hashtag #15secondfilmfestival och tagga @canonnordic.
Kom ihåg att ditt konto måste vara ”öppet” för att juryn ska kunna hitta och bedöma din film.

Vinnaren tillkännages den 19 december och kommer att kontaktas av Canon.

Priset

–  Individuellt stöd för maximal användning av kamerautrustningen från Canon
– En Canon EOS R-kamera + objektivet RF 24-105 mm
– Filmen visas på Canons webbplatser i Norden

Om företaget Canon
Canon Svenska AB är en del i den globala koncernen Canon Inc. som erbjuder produkter och tjänster inom innovativ bildhantering. Allt ifrån kameror, skrivare och tryckeriutrustning till tjänster för lagring och delning av bilder, dokumenthantering och digitalisering av processer.Canon Inc. som grundades 1937 omsätter cirka 320 miljarder SEK och har 198 000 anställda – varav 18 000 i Europa. Canon Svenska har 330 medarbetare och omsätter 1,2 miljarder kronor genom direktförsäljning, franchise och fristående återförsäljare. Canon är ett av världens mest forskningsintensiva företag och under 2018 lämnades 3 056 USA-patent in, vilket innebär en global tredjeplats. Canons filosofi, Kyosei, är att arbeta tillsammans för allas bästa. Där ingår Canons miljöarbete som syftar både till att minska både den egna, och kundernas, miljöpåverkan.
Mer information om Canon finns på www.canon.se.