Flyga är något som många av oss gör emellanåt, framför allt när vi ska ut och resa. Förhoppningsvis blir också flygresan en trevlig upplevelse, men ibland kan det ju som bekant uppstå en del oväntade problem eller andra komplikationer. Av den anledningen kommer här några tips på vad du kan göra för att flygresan ska bli så angenäm som möjligt samt vad ska du göra ifall det blir problem. Skulle till exempel ditt flyg bli inställt kan du med hjälp av Flightright få ersättning enligt gällande EU-regler.

Inför flygresan
– Se till att du har packat din resväska redan kvällen innan avresa. På så sätt slipper du stress på avresedagen, samtidigt som risken minskar för att du ska glömma något viktigt.
– Skriv en lista på vad du ska med dig så är du säker att du får med dig allt du behöver.
– Checka in online. Genom att checka in online sparar du tid när du väl kommer till flygplatsen och i vissa fall har du även möjlighet att möjlighet att välja en bra sittplats. Att få en bra sittplats i planet kan betyda mycket, framför allt vid långflygningar.
– Kom i tid. Det här är förstås den allra viktigaste punkten. Försök att vara på plats minst en timme innan avgång, gärna ännu tidigare.

Under flygresan
– Drick mycket vatten. Eftersom det är lätt att bli uttorkad under en flygresa är det oerhört viktigt att dricka mycket vatten, framför allt under långflygningar. Ett bra tips är att ta med sig en tom vattenflaska som du fyller på efter att du har passerat säkerhetskontrollen på flygplatsen.
– Klä dig rätt. Ett bra tips är att klä sig bekvämt och även ha med sig en extra tröja eftersom det som bekant kan bli ganska kallt i ett flygplan.
– Ha med någon form av sysselsättning. Numera erbjuder de flesta flygbolag ett bra utbud av underhållning på skärmarna vid din plats. Men, det kan ändå vara ett bra tips att ha med sig en bok eller tidning eller kanske några podcasts att lyssna på.

Om flyget skulle bli inställt
Även om de flesta flygresor går enligt tidtabell kan det ju i vissa fall bli förseningar eller i värsta fall inställda avgångar. Då kan det vara bra att känna till att man som resenär har rätt till ersättning enligt EU:s regler. Beroende på hur lång din flygresa är har du rätt till en ersättning på upp till 600 euro om ditt flyg anländer till destinationen med mer än tre timmars försening. Hur mycket du ursprungligen betalade för din biljett har ingen betydelse, då ersättningen beror på hur lång flygningen är.
– På kortdistansflyg upp till 1 500 km, till exempel en flygning mellan Stockholm och Berlin, har du rätt till 250 euro i ersättning.
– På mellandistansflyg, 1 500-3 500 km, till exempel en flygning mellan Stockholm och Aten, har du rätt till 400 euro i ersättning.
– På långdistansflyg över 3 500 km, till exempel en flygning mellan Stockholm och Tokyo, har du rätt till 600 euro i ersättning.

Du har även rätt till ersättning om flyget ställs in, om flyget är överbokat eller om du skulle missa ditt anslutande flyg. Ersättningen gäller både charter- och reguljärflyg.