Året börjar lida mot sitt slut och det nya decenniet tornar upp sig bortom nästa månadsskifte. Hotell–och resesöksajten momondo har i ljuset av detta undersökt sökdata från 2019, för att summera det gånga året genom att presentera vilka resmål som lockade svenska resenärer allra mest. Såväl prisvärda och närliggande trotjänare som intressanta nya hotspots tar plats på listan.

Sprakande Bangkok, klassikern London och pulserande Malaga fortsätter att trollbinda svenskarna
När årsskiftet närmar sig har hotell- och resesöksajten momondo tittat tillbaka på 2019, där topplistan från 2018 ser ut att återupprepa sig. Förra årets vinnare håller ett fortsatt starkt grepp om svenskarnas intresse, där Bangkok ligger i topp över de städer som flest svenskar söker sig till enligt momondo. Även klassiska London dröjer sig kvar, såväl som de solsäkra spanska storstäderna Malaga, Barcelona och Alicante.

– ”Det blir spännande att se vart svenska resenärer sökt sig under 2019, inför det nya decenniet. Bangkok fortsätter att vara ett starkt resmål för svenskarna, likaså de spanska soldestinationerna”, säger Lasse Skole Hansen, talesperson för momondo.

Otippade uppstickare, här är länderna som ökar mest
Ser man istället till vilka länder som visat mest ökning i popularitet under 2019, tornar uppstickaren Uzbekistan upp sig med en ökning på hela 49% jämfört med 2018, tätt följt av Etiopen (47%) och Costa Rica (46%). Det blir tydligt att äventyrslusten bubblar hos svenska resenärer, samt att soliga destinationer fortsätter att vara populära efter ett år av opålitligt väder hemma i Sverige.

– ”Det har skett förenklingar i visumprocessen när det kommer till resor till Uzbekistan, vilket kan vara svar på varför det finns ett större intresse för svenskarna att söka sig dit. Vi ser ett ökat intresse för Uzbekistan på flera marknader”, säger Lasse Skole Hansen, talesperson för momondo.

Europeiska destinationer ett prisvärt alternativ
Men trots att intresset för långväga resor är fortsatt stort, så slår momondo även ett slag för de destinationer som väntar runt hörnet. Städer som Gdansk, Tallinn och Berlin har visat sig locka svenskar under det senaste året, där det genomsnittliga priset för en tur och retur biljett ligger runt tusenlappen för dessa närliggande resmål.
För mer information och insikter kring undersökningen, läs mer här!

Om statistiken:
Analys baserad på flygsökningar och klick på momondo.se för tur- och returbiljetter i ekonomiklass mellan 01.07.2018 – 20.10.2019 och 01.07.2017 – 20.10.2018, för resor mellan 01.01.2019 – 31.12.2019 och 01.01.2018 – 31.12.2018 till alla destinationer utomlands. *Priserna kan ändras och det är inte säkert att alla erbjudanden fortfarande är tillgängliga.

OM momondo

momondo.se är en gratis och inspirationsgivande global resesöksajt som jämför priser på flyg, hotell och hyrbilar. Med huvudkontoret i Köpenhamn är momondo aktiva i över 30 internationella marknader. momondos mobila applikationer finns även tillgängliga gratis för iPhone och Android. momondo har fått flera utmärkelser och är rekommenderade av både svenska och internationella media som Aftonbladet, CNN, The New York Times och The Daily Telegraph. momondo drivs av Kayak, en del av Booking Holdings Inc.