Norra Cypern är Europas nyaste ”hot spot” när det gäller fastighetsinvesteringar. Flera tusen svenskar har nu investerat på norra Cypern, och fler och fler får upp ögonen för denna fantastiska plats. Det råder stark efterfrågan på fastigheter på norra Cypern och priserna stiger med 5-10% årligen beroende på region, läge och standard.

De stora regionerna Kyrenia och Famagusta växer snabbt, det byggs många nya bostäder längst norra och östra kusten och det råder balans mellan tillgång och efterfrågan. Dessutom investeras enorma pengar på infrastruktur, utbildning, sjukvård och turism.

Norra Cyperns lagstiftning baseras på den engelska lagstiftningen och fastighetsaffärer görs i Brittisk Pund (GBP). Dessutom äger man fastigheten till 100%, alltså inget andelssystem.

Jämfört med t ex spanska sydkusten och södra Cypern är priserna på Norra Cypern fortfarande hälften så mycket. Nybyggda lägenheter nära strand med fantastisk standard där pool, gym, spa mm ingår i bostadsområdet kostar från 300.000:- oftast inklusive havsutsikt och stor terrass. Villor med privat pool och havsutsikt inkl. Möbler, AC och vitvaror kostar från 1.300.000:-.

Olika typer av fastigheter

Det finns olika typer av fastigheter att köpa; nyproducerade fastigheter, fastigheter under byggnation samt ”off plan” vilket innebär att fastigheten är på planeringsstadiet. Det finns även stort utbud av begagnade fastigheter som köps av privatpersoner via en mäklare, oftast fullt möblerad inkl. AC, vitvaror mm.

Läge

Norra Cypern erbjuder något för alla; fastigheter nära havet med havsutsikt, direkt på strand, lugnt bostadsområde nära stad, centralt läge i stad nära alla bekvämligheter, nära golf eller helt enkelt lite av allt.

Finansiering

Som svensk medborgare kan du få lån från en nordcypriotisk bank till 50% av köpeskillingen till en årlig ränta på 6-8%. Detta gäller bara för fastigheter med registrerad lagfart (ej ”off plan” fastigheter och fastigheter under byggnation). För att bli beviljad lån måste du uppfylla vissa krav från banken bl a fast inkomst från hemlandet.

Det vanligaste är att belåna en ev. fastighet i Sverige för fastighetsköp utomlands. Det innebär att men tar ett lån på ett befintligt bolån med betydlig lägre ränta än vad en nordcypriotisk bank erbjuder.

För fastigheter som är off plan, under byggnation eller nyproduktion erbjuder byggbolagen en finansieringsplan som oftast kallas för ”inhouse lån” eller ”betalningsplan”. Detta varierar mellan bolagen men oftast betalar man 25-30% av köpeskillingen vid signering av köpeavtalet och resten i avbetalning under 3-5 år utan ränta eller till en lägre ränta än bankens.

Uthyrning

Det finns en stor efterfråga på lägenheter och villor att hyra hos turister och även studenter på norra Cypern. Vill du inte eller kan du inte hyra ut själv så hjälper byggbolagen med årliga hyresgäster eller fler tillfälliga hyresgäster. De erbjuder ett komplett ”nyckelfärdigt” Management-paket med säker uthyrning och förvaltning av fastigheten.

Uthyrningsgaranti

Vissa byggbolag erbjuder uthyrningsgaranti som innebär att du får hyresintäkter (6 – 7% av inköpspriset) oavsett om din fastighet blir uthyrd eller inte.

Varför Norra Cypern?

340 soldagar per år med fantastisk natur och människor – man klarar sig med engelska på hela ön.
Fastighetspriser ligger 50% lägre än t ex södra Cypern och Spanien (bra tid att investera).
Bra investering; fastighetspriser stiger med 5-10% årligen.
När du inte är där hyr du ut och bekostar på så sätt ditt boende i solen.
Generöst skattesystem, extremt lågt brottslighet, välfungerande sjukvård, engelsk lagstiftning.
Betydligt lägre levnadskostnader än t ex södra Cypern och Spanien.
Fastigheten äger man själv till 100% – inget andelsägande
Orörd natur, vandringsleder, naturstränder m.m.
Bara 4 timmar bort
Varför är det helt säkert att köpa fastigheter på Norra Cypern

IPC (Immovable Property Commission) skapades av Europadomstolen för mänskliga rättigheter 2005 för att ge grekcyprioter en lokal lösning för mark eller ersättningskrav. Tidigare var deras enda möjlighet att vända sig till ”Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter” (ECHR), som var onödigt kostsamt och tidskrävande för både domstolen och käranden.

IPC har sitt kontor i Nicosia och verksamheten startade officiellt den 17 mars 2006.

Förutom att ge en lösning för käranden har det också lett till att tillhandahålla ett komplett skydd för köpare av fastigheter i norr.

ECHR har slagit fast att det är en slutlig och effektiv lösning på Cypern-problemet. Målsägare kan få antingen ekonomisk kompensation eller ersättning med annan mark (om egendomen inte har förbättrats eller överlåtits till annan).

IPC har framgångsrikt bidragit till en övergripande lösning av markfrågan på norra och södra Cypern.

Dessutom har IPC på senare tid, framgångsrikt administrerat utbytet av mark mellan turk- och grekcyprioter vilket minskar den ekonomiska bördan för IPC.

En studie av ECHR gällande alla beslut i markfrågor, ger total trygghet och skydd för köpare av fastigheter på norra Cypern. Köpare är också skyddade och kan känna sig fullständigt trygga i det faktum att ECHR är högsta domstolen och dess beslut är slutgiltigt och ej går att överklaga.

Några råd, rörande den grekiska / turkcypriotiska frågan, att det inte skulle vara säkert att köpa fastigheter på norra Cypern är därmed HELT FELAKTIGA!

Läs mer; www.tamk.gov.ct.tr
Göran Jarnving; www.north-cyprus.se