Den 24:e januari kickar Göteborgs Filmfestival igång och pågår fram till och med den 3:e februari. Under dessa dagar kommer ca 160 000 besökare att ta del av drygt 400 filmer, nordiska som internationella. En häftig festival för den som älskar film och vill ha sig en minnesvärd upplevelse.

Visst är det någonting särskilt med att se film på festival, när folk från olika länder vallfärdar för att få ta del av samma filmvisningar och filmskapare och skådespelare själva dyker upp för att prata om produktionerna. Låt oss titta närmare på några av de mest spännande filmerna som visas på Göteborgs Filmfestival 2020. Här hittar du hela programmet.

Psykos i Stockholm – Festivalens öppningsfilm
Hela Göteborgs Filmfestival invigs med ett spännande drama hämtat från regissören Maria Bäcks egna upplevelser från barndomen. Här återberättar hon när hennes mamma fick ett sammanbrott och hon som 14-årig tjej fick vandra omkring ensam i huvudstaden.

Spring Uje Spring – Henrik Schyfferts regidebut
Henrik Schyffert har dedikerat sitt liv till underhållning i olika former, men först nu gör han sin debut som långfilmsregissör. “Spring Uje Spring” handlar om Doktor Kosmos-sångaren Uje Brandelius liv som tog en stor vändning när han blev diagnoserad med Parkinsons sjukdom, och senare började med stand up.

Allt pekar på att “Spring Uje Spring” är nästa stora feel good-film att gå hem hos den svenska publiken. Sen om den blir en framtida klassiker som det komiska mästerverket Sällskapsresan återstår att se.

Tsunami – viktig miniserie
Under festivalen kommer vi att kunna se något så ovanligt på bio som en miniserie. “Tsunami” är ett tre timmar långt drama som berättar om de svenskar vars liv kastades omkull när deras nära och kära drabbades av den stora tsunamikatastrofen i Thailand 2004. I en av huvudrollerna ser vi Liv Mjönäs, känd för “All Inclusive” och “Tills Frank skiljer oss åt”.

1917 – Oscarstippad
På Göteborgs Filmfestival får vi chansen att se en av årets riktigt stora internationella produktioner, krigsfilmen “1917”. I berättelsen följer vi två unga soldater som ska ta sig förbi ett slagfält och leverera ett viktigt meddelande. Ingen mindre än Sam Mendes står för regin, som fått stor uppmärksamhet. Filmen ska nämligen upplevas som att den vore gjord i en enda tagning. Med detta sagt kan vi förvänta oss att det blir riktigt intensivt utan några pauser. “1917” är nominerad till hela 10 Oscars, bland annat för Bästa film och just regi.

Visst är det viktigt med film, och för den som älskar att konsumera mediet i mängder är Göteborgs Filmfestival ett utmärkt tillfälle. En fantastisk upplevelse för sig själv eller att dela med andra.