Det finns massor av underbara platser vi resenärer suktar efter att få uppleva runtom på vår jord. En resa till Mongoliet tillhör inte vanligheterna, vilket är synd sett till de makalösa naturupplevelser som här finns att finna.

Oavsett om det kommer till att lapa sol på en all inclusive i ett fjärran land eller besöka en pulserande storstad, är en sak säker. Vi svenskar älskar att resa. Något många tycker är det mest minnesvärda, men som alldeles för få unnar sig, är storslagna naturupplevelser. Ett land som bjuder på gott om dessa är mytomspunna Mongoliet. Ett land väldigt få har bockat av från sin bucketlist. I denna artikeln kollar vi närmare på hur en naturupplevelse i Mongoliet kan se ut.

Att resa till Mongoliet
Många som åker till Mongoliet gör detta genom Transsibiriska järnvägen, vilket så klart är ett fantastiskt sätt att verkligen få uppleva delar av Ryssland, Mongoliet och Kina som man annars inte skulle göra. Men för den som inte har möjligheten att spendera 630 mil på tåg innan man når den mongoliska huvudstaden Ulan Bator går det även att flyga. I så fall är nog Arlanda mest lämpligt med ett kortare stopp i Istanbul.

Själva resan till Ulan Bator kan vara rätt dyr, men väl i Mongoliet är det mest väldigt billigt. Spana in denna sajten för tips när du behöver spara pengar och se om där finns några rekommendationer som du kan ta till dig av, både när det kommer långsiktigt och kortsiktigt.

Fantastiska platser i Mongoliet
Ulan Bator är ärligt talat ingen höjdare. Staden med sin förvirrande kombination av slitna hus intill rejäla lyxkåkar har flera gånger utnämnts som en av världens fulaste. Samtidigt är det en grej att uppleva i sig. Här finns dock ett par häftiga restauranger (passa på att avnjuta deras hotpot) att spana in i kaoset av smuts och lyx. Dessutom blir kontrasten desto större när man väl lämnar staden och får uppleva det vackra, storslagna Mongoliet.

Många dagsturer att välja mellan
I Ulan Bator finns det flera häftiga och guidade turer att ta. Vissa som är dagsutflykter, vissa som varar i flera dagar. Det finns exempelvis en veckotrip rakt ut i Gobiöknen. Något som är bra mycket mer varierat och häftigt än vad man kan föreställa sig. Exempelvis får man åka längs de otroliga slätterna som sträcker sig ända bort till horisonten i sann westernanda och sedan se hur naturen börjar ramas in av berg och sedan sanddyner.

Vulture Valley är en populär destination som ser ut att vara hämtad direkt ur Sagan om ringen. Här går man i en dalgång, omsluten av höga klippor och med en ström sipprandes nertill. Sedan har vi så klart den otroliga sanddynerna Khongor på hisnande storlek av 900 kvadratkilometer och sträcker sig som högst 300 meter upp mot himlen. Mer Tintin än så blir det inte.

Men kanske är den allra häftigaste destinationen Tsagaan suvarga – en imponerande klippformation med enastående utsikt och djupa dalar. Här har man hittat massor av dinosaurieben under åren och det går inte annat än att förälska sig i den magnifika miljöbilden som målas upp. Det är så att man tappar andan.

En resa till Mongoliet tillhör absolut inte vanligheterna, men här finns mycket att hämta för den naturintresserade.