Att bekvämt övernatta uppe i de höga tallarna och blicka ut över den fantastiska norrbottniska naturen är en oförglömlig upplevelse för alla besökare. Den unika upplevelsen i kombination med att verksamheten drivs på naturens villkor med minsta möjliga miljöavtryck gör treehotel till en värdig vinnare av årets Grand Travel Award Ekoturismpris.

Bilden ovan; © Foto: Treehotel

​Grand Travel Awards Hållbarhetspris går till det företag som bäst levandegör svensk ekoturism. Det har delats ut sedan 2001 och är den mest prestigefyllda utmärkelsen för svenska natur- och ekoturismföretag. Årets pris delades ut på den årliga galan den 13 feb på Grand Hôtel, Stockholm

treehotelär utan tvekan en av Sveriges globala ikoner som vilar på ekoturistiska principer och där hållbarheten sedan starten varit en röd tråd. Verksamheten är djupt involverad i det lokala samhället Harads där föreningsliv och lokalbefolkningens livsstil är en del av aktivitetsutbudet. Maten som serveras har sin grund i lokala traditioner med råvarorna som huvudsakligen kommer från lokala producenter. Företaget är också ekonomiskt hållbart med en växande omsättning och bra lönsamhet under de senaste fem åren.

”Det är med stor glädje vi delar ut årets ekoturismpris till treehotel, en av svensk ekoturisms internationella ikoner. treehotel visar att hållbar och kreativ besöksnäring på svensk landsbygd kan bli en unik internationell reseanledning”. – Säger Joakim Hermanson, Generalsekreterare Naturturismföretagen.

Ekoturism är en ansvarsfull turism, som bidrar till skyddet av naturmiljöer och till lokalbefolkningens välbefinnande. Med andra ord turism helt i linje med FN:s globala mål och Agenda 2030

Den globala trenden är kraftigt växande. Dels på grund av den insikt vi nu har om att vi måste utveckla hållbart resande som en del av en hållbar framtid, men också för att ekoturism erbjuder unika upplevelser i fantastiska miljöer. Som på t.ex. på treehotel. Det är helt enkelt ofta bättre upplevelser. För alla inblandade.

Kent Lindvall som tog emot priset på Grand Hôtel i Stockholm säger med stolthet och glädje i rösten;

– ”Det känns otroligt stort och är ett erkännande, att vi jobbat på bra sedan starten 2010. Hållbarhet har alltid varit ett av våra viktigast värdeord. Vi känner oss stolta och inspirerade att fortsätta arbetet i den riktningen”.

– ”Det har en stor betydelse, att vi nationellt blir bekräftade i vårt arbete med socialt-, ekonomiskt- och klimatmässig hållbarhet. Priset förpliktar också att fortsätta vårt arbete med hållbarhet, som är en ständig process i utvecklingen av treehotel”

Utmärkelsen har stor betydelse då den ger oss en kvalitetsstämpel. Många av våra gäster väljer besöksmål just utifrån det kriteriet.

På frågan om hur de ser på utvecklingen för branschen inom hållbar turism, svarar Britta Lindvall – Vi ser att det börjar bli verkstad nu. Branschen jobbar med stort fokus på hållbarhet, inom många olika områden. Företagare inom Swedish Lappland har fantastiska förutsättningar att bygga vidare på naturturismens möjligheter.

Vilka framtidsplaner har ni för er egen verksamhet?

-”När vi bygger eller paketerar våra upplevelser eller rum ska vi också ge något tillbaka till naturen. Vi ska bidra till att skydda och hjälpa de ekologiska förutsättningarna där vi verkar. Vi vill i ännu högre grad Involvera byns invånare och aktivitetsföretag i att skapa genuina upplevelser för våra gäster och bidra till det lokal samhällets hållbarhet på lång sikt”.​

Naturturismföretagen är de svenska natur- och ekoturismföretagens branschorganisation och gemensamma röst som verkar för bättre förutsättningar att driva naturbaserad turism samt en hållbar utveckling av näringen. Arbetet bedrivs genom aktivt påverkansarbete, strategiska partnerskap, kunskapsspridning, konsultation och kvalitetsmärkningen för hållbara naturupplevelser – Nature’s Best Sweden.