Fira Norrvikens trädgårdars 100 år med inspiration från renässansen

I år är det hundra år sedan Norrvikens trädgårdar öppnade för besökare. Det firas i renässansens tecken på Norrvikens vis då man låter tidsepokens idérikedom och öppna sinne genomsyra trädgårdarna, konsten, musiken, maten och upplevelserna.

Parkens grundare och visionär Rudolf Abelin öppnade för första gången upp Norrviken den 15 maj 1920 för besökare. 100 år senare står Norrvikens trädgårdar inför ännu en ny epok. Nya 100 år ska påbörjas och de gångna ska minnas. 2020 års tema på Norrviken inspireras därför av renässansen. En tid då viljan att utveckla, upptäcka och förnya stod i centrum. De anlagda trädgårdarna skapades, integrerades med byggnaderna och överdådiga blomsterarrangemang kreerades.

Bilden ovan; Stilträdgårdarna – När Rudolf Abelin skapade sitt Norrviken ville han spegla världen. I växter, stenar och formspråk, men också i den tidens öppna förhållningssätt till det som inte var det välkända. Idag utvecklar vi nyfiket stilträdgårdarna vidare och bjuder med stolthet in till fransk elegans, österländsk mystik, japansk harmoni, tysk skötsamhet, vild romantik och formstark barock. Fotograf; Eva-Marie Furevi

– ”Norrviken är en magisk plats. Det är med respekt och stolthet vi nyfiket blickar framåt och öppnar upp för kommande 100 år, där vi med varsamhet och nytänk ska fortsätta att förvalta och utveckla denna trädgård”, säger Norrvikens utvecklingsansvariga Lotte Karlefors.

Venus födelse inspirerar

Norrviken hämtar sin tonalitet och inspiration ur målningen Venus födelse gällande val av växter, bilder, färger och musik. I Barockträdgården passerar besökaren genom Galleriet på sin väg mot Villa Abelin. Här, i en naturlig ram, presenteras kända verk av renässansens stora mästare som Botticielli, Da Vinci och Michelangelo. Av parkens stilträdgårdar står Renässansträdgården i fokus med sina stramt klippta former av buxbom och höga bokhäckar. Även Vattenträdgården spelar en viktig roll som en del av renässansens tema.Vårens färger går i vitt, guld och rosa. Vackra toner med tydlig anknytning till renässansen återfinns i mängder av lökväxter och blommande liljor som längre fram avlöses med sommarblommor och perenner i ett mäktigt flor långt in på hösten.

 

Nya inspiratörer och kära återseenden
Hannu Sarenström skapar i Erikshus

Sommarens stora växtutställning ”Mina blommande trädgårdsdrömmar” flyttar in i parkens nya växthus, Erikshus. Trädgårdsinspiratören Hannu Sarenström tar med sig sin förtrollade trädgårdsvärld till Norrviken inspirerad av förra seklets världsutställningar. Hannu Sarenström har sedan sin debut med Rimfrost och trädgårdsdrömmar 1997, varit en av Sveriges mest älskade mat- och trädgårdspersonligheter. 2019 blev hans trädgård Havedrømmer til alle publikens favorit under CPH Garden Show. Utställningen pågår 16 maj – 27 september.

Världen i en trädgård

Scenografen Eva Canebro visualiserar berättelsen om grundaren och visionären Rudolf Abelin, tiden och människorna runt honom. I glaspaviljongerna i anslutning till Victoriahuset, presenteras utställningen ”Världen i en trädgård”.

– ”Vi vill på ett nyfiket och vaket sätt genom denna utställning få våra besökare att komma närmare och beröras av denna plats. Passion är deras gemensamma nämnare, vår med”, säger Lotte Karlefors och ler.

 

Eva Canebro uppmärksammades bland annat för de uppskattade utställningarna Ester Blenda och Den dolda kvinnomakten på Skarhults slott, men är även bekant från utställningar på Nordiska Trädgårdar och Sofiero slott.

Utställningen pågår 16 maj -27 september

Lisa Abelsson är tillbaka och skapar med sina skira dansande skulpturer virvlande rörelser i Renässansträdgården där balettkonsten hyllas i utställningen ”Balletto”.

Under 2020 varvas årligt återkommande evenemang såsom Hantverksmässan, bilutställningar, Medeltidsdagen, Midsommarfirande och Primördagen. I år blir det för andra året Dans på Norrviken.

 

Fira med Norrvikens trädgårdar hela 2020 då man tittar tillbaka, blickar framåt och skapar minnen för livet

  • v9 april säsongsöppning med påskfirande
  • v16–17 maj Norrvikendagarna med 100-årsfirande

Välkommen till ett år av inspiration och förnyelse! Högsäsong: 9 april – 27 september

Dagsentré: 130 kr vuxen, Fri entré 0–18 år

Årskort: 180 kr

Familjeentré: Gå 5 betala för 4 – 520 kr (barn 0-18 år fri entré)

Pensionärsrabatt: 65+, 10% rabatt på ordinarie dagsentré & årskort

Läs mer här för mer information om Norrvikens trädgårdar!