Lite glada nyheter från Skånes Djurpark! Storkparet har nu återvänt till sitt bo på ladugårdstaket i Skånes Djurpark. Ett säkert vårtecken i Skånes Djurpark är när det inneboende storkparet återvänder till sitt bo på ladugårdens tak. Storkar lever i livslånga par och hjälps åt med både bobygge och omhändertagandet av storkungarna.

Just nu småpratar parkens storkar med varandra genom att klappra med näbbarna och förbereder sig för fullt inför äggens ankomst. Tillsammans hjälps de åt att bygga till boet så att det ska vara klart runt slutet av mars när äggen förväntas komma.

Storkens återvändande efter en vinter söderut ses som ett starkt vårtecken och man kan höra fåglarnas klapprande kontaktläte när de möts vid boplatsen. Under 1950-talet försvann storken helt från Sverige, framförallt på grund av förändringar inom jordbruket som påverkade storkens levnadsförhållanden. 1989 startade Storkprojektet av Naturskyddsföreningen i Skåne tillsammans med Skånes Ornitologiska Förening, med målet att återfå en vild storkstam i Skåne. Inom projektet föder man upp och släpper ut årsungar och storkpar för att bygga upp den vilda stammen.

– ”Vårt storkpar föder varje upp år ungar i sitt bo på ladugårdstaket. De kommer att ringmärkas under sommaren, och förhoppningsvis flyttar de söderut till hösten”, säger Anna Blinkowski, Zoologisk Chef på Skånes Djurpark.

Storkar väljer ofta en boplats i närheten av människor och storkparet i Skånes Djurpark är inget undantag. Deras bo ligger på taket till en av ladugårdarna i Fåret Shaun Land. Där har de utsikt över parkens gäster som tar traktorturer och träffar Fåret Shaun och hans vänner.

– ”De verkar trivas bra i Fåret Shaun Land”, skrattar Anna. Det händer mycket och de betraktar nyfiket lekande barn, bondgårdsdjur och annat spännande som händer runtomkring”.

I Skånes Djurpark bor numera inte bara nordiska djur; 2015 växte ett 20 000 kvadratmeter stort Fåret Shaun Land fram och blev hem för Fåret Shaun och hans flock. Under de senaste åren har Skånes Djurpark vunnit 7 internationella priser på branschorganisationen IAAPAs gala ”Brass Ring Awards” för sitt innovativa arbete.

Skånes Djurpark ägs av det norska familjebolaget Lund Gruppen Holding AB, som sedan starten 1895 ägs och drivs av familjen Lund. Koncernen är en av Skandinaviens största aktörer inom besöksnäringen och äger förutom Skånes Djurpark även norska nöjesparken Kongeparken, Lunds Tivoli och Lund Gruppen Arrangemang, som arrangerar flera av Norges större festivaler och byfester. Varje år skapar koncernen oförglömliga upplevelser för över 3 miljoner människor.