Då och då dyker det upp naturliga tillskott som alla verkar prata om. Allra hetast just nu är CBD som har nått stor popularitet över hela världen. CBD som kommer från hampaplantan är inte psykoaktivt eller narkotikaklassat. Det har många fördelar som passar perfekt för flera olika människor.

Cannabisplantan innehåller etthundra kemiska föreningar som kallas för cannabinoider. Alla cannabinoider har olika fördelar för människors hälsa, men de två primära cannabinoiderna är CBD och THC. Eftersom THC är psykoaktivt och gör att man blir berusad är det narkotikaklassat, vilket innebär att det är förbjudet i nästan alla länder i hela världen. CBD är inte narkotikaklassat och lagligt i de flesta länder. Du kan läsa mer i detalj om det här: alltomcbd.se

De flesta som tar CBD gör det i kapslar, som en olja eller som en tinktur. Det går även att använda det på huden genom lotioner och krämer. I Sverige får man bara köpa rena CBD-produkter utan THC, medan det i andra länder är tillåtet med lite THC-innehåll.

Vilka fördelar har det?
När man läser artiklar om CBD får man reda på att det kan hjälpa vid flera olika hälsoproblem. Ska man ut och resa till exempelvis Sydamerika kan man ta CBD för att lugna nerverna och oron inför resan. Men, när du gör research inför resan, besök https://sydamerika.nu/ och läs på om CBD är lagligt i det land du vill besöka. Det kan även behandla stress inför och under resan samt hjälpa vid sömnstörningar, PTSD, diabetes, epilepsi och multipel skleros. Men hur kan det ha så många olika fördelar för så vitt skilda åkommor?

Det beror på kroppens endocannabinoida system som har receptorer på nästan alla organ och att CBD aktiverar receptorerna. Det endocannabinoida systemet är ett signalsystem där cannabinoiderna och receptorerna reglerar, modulerar och har en skyddande funktion i kroppen. Kroppen tillverkar endocannabinoider, men genom att ta CBD förbättras kroppens produktion.

Endocannabinoidsystemet reglerar avkoppling, matlust, sömncykeln, minnet och immunförsvaret. Det kan balansera och reglera andra system i kroppen genom att aktivera eller stänga av gener, samtidigt som det låser upp receptorer i hjärnan och immunsystemet. På grund av effekten på endocannabinoidsystemet kan därför CBD hjälpa många olika hälsoproblem.

Minimala sidoeffekter
CBD är ett säkert tillskott som har väldigt få sidoeffekter, även vid höga doser och under en längre tids användning. Det är stor skillnad mot andra mediciner, som till exempel smärtlindrande opiater. För en del personer kan CBD göra att man blir lite dåsig, sömnig eller får orolig mage. Uppstår det sådana problem ska man minska dosen till dess att man inte upplever problemen längre. Det kan även hjälpa att välja en annan form av CBD, som till exempel kapslar istället för olja.