Kontantkort är lite av en djungel eftersom det finns många olika operatörer att välja mellan. Några erbjuder extra mycket surf, andra har fantastiska erbjudanden för utlandssamtal medan en del passar bäst för dig som bara ringer ibland.

Fördelen med kontantkort istället för abonnemang är att du inte binder upp dig på en månadskostnad. Det finns inte någon bindningstid överhuvudtaget och därför kan du välja att använda kortet under den tidsperiod som passar dig. Om du vill ha mer kontroll över din ekonomi rekommenderas det alltid att skära ner dina månadskostnader. Att använda ett kontantkort istället för ett abonnemang tar inte bara bort den fasta månadskostnaden, utan det kan även bli billigare i längden eftersom du bara betalar för exakt det du behöver.

För dig som surfar mycket
Om du surfar mycket finns det många kontantkort som kan passa dig. Operatörer som Comviq, Hallon och Halebop erbjuder till exempel stor datamängd till ett överkomligt pris. Hallons kontantkort med mest surf ger dig hela 100 GB per månad. Eftersom det är ovanligt att komma upp i så mycket varje månad är det nästan som fri surf. Är du ändå orolig att du kommer överskrida datamängden kan du alltid fylla på med mer datamängd under månadens gång.

Utlandssamtal och roaming
Om du ska åka utomlands är det viktigt att du väljer ett kontantkort som har gratis roaming. Nästan alla mobiloperatörer har idag gratis roaming inom EU/EES, men du måste registrera kontantkortet om du vill kunna ringa, smsa och ta emot mms utomlands. Operatörer måste nämligen säkerställa kundens anknytning till Sverige enligt EU-regleringen och det gör man genom att registrera kontantkortet till en person.

Ska du istället ringa mycket till personer som bor utomlands ska du jämföra vilka kontantkort som har generösa utlandsminuter. Hos en del kontantkort ingår det som standard, men du kan behöva köpa in extra minuter eller ha ett annat typ av saldo på en del kontantkort.

Det billigaste kontantkortet
Det bästa med kontantkort är att du kan fylla på det när du behöver det, vilket innebär att du kan spendera så mycket eller så lite som du vill. När du jämför kontantkort ser du snabbt att det finns många olika prisnivåer och om du inte behöver en massa extra saker som stor datamängd eller många minuter kan du komma riktigt billigt undan. Telia, 3 och Comviq har till exempel väldigt avskalade kontantkort som inte kostar mer än en hundralapp. Även Hallon har ett billigt kontantkort med fria minuter och sms, men en minimal datamängd. Det är ofta datamängden som drar upp priset, så klarar du dig utan surf blir det allra billigast.