Utrotningshotad och med bara omkring 3600 individer kvar i naturen krävs insatser för att rädda jättehavsörnen, världens största örn. Nyligen landade två jättehavsörnar från Moskva, med flyg, på Arlanda. Förhoppningen är att de genetiskt viktiga örnarna ska få ungar i Kolmårdens nybyggda anläggning för jättehavsörnar.

Med ett vingspann på 2,5 meter och en vikt uppemot 10 kg gör jättehavsörnen skäl för sitt namn. I specialbyggda transportlådor och med omfattande tillstånd från såväl ryska som svenska myndigheter kunde de två jättehavsörnarna flyttas från Moskva Zoo till Kolmårdens djurpark under våren. Örnarna överläts från djurparken i Moskva utan kostnad, vilket är praxis för utrotningshotade arter som flyttas inom den europeiska djurparksföreningen. De två örnarna deltar nämligen i ett internationellt bevarandeprogram för att rädda arten.

-”Förhoppningen är att jättehavsörnarna ska häcka och få ungar här på Kolmården och på så sätt bidra till att skydda sin art. Jag tror många kommer att fascineras av att se dessa stora fåglar på nära håll”, säger Filip Johansson, djurchef på Kolmården.

För att lyckas med häckningen har Kolmården specialbyggt en av Nordens största voljärer för rovfåglar med en höjd på 14 meter. Örnarna har precis flyttat in i voljären efter en tid i Kolmårdens fågelkarantän. I naturen minskar antalet jättehavsörnar och arten är utrotningshotad. Arten förekommer naturligt längs kusten i nordöstra Ryssland och Japan där blyförgiftning är en vanlig dödsorsak. Även kemikalier i vattnet och skogsskövling vid boplatser påverkar populationerna.

Text; Kolmårdens Djurpark
Bilder; Kolmårdens Djurpark (Klicka på bilderna för större format)

OM Destination Kolmården
Destination Kolmården består av Kolmårdens Djurpark och Vildmarkshotellet. Kolmårdens Djurpark öppnades 1965 och är idag Nordens största djurpark. Vildmarkshotellet är ett 4-stjärnigt möteshotell vid Bråvikens strand som riktar sig till både privatpersoner och företag. Destination Kolmården är en del av Parks and Resorts, Nordens ledande koncern inom upplevelseindustrin. I gruppen ingår några av Sveriges mest populära resmål; Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland.