Miljonprojektet “Vision Lofsdalen” ska göra Lofsdalen till en av Sveriges bästa cykeldestinationer. Lofsdalens nya aktivitetsområde, Lofsdalen Fjällpark MTB, kommer att komplettera Lofsdalen Bike Parks downhillcykling och de tekniskt utmanande stigcykellederna belägna på södra sidan Lofssjön.

– “Idag när vi sätter spaden i marken kan vi också offentliggöra namnet på det nya området. Vi tog hjälp av våra gäster och har efter noga övervägande kommit fram till att nya området kommer att heta Lofsdalen Fjällpark MTB”, säger Helena Fjellgren, Projektledare “Vision Lofsdalen”.

Lofsdalen Fjällpark MTB kommer vara placerat på kalfjället, mellan Digervålen och Hovärken. Här kommer multileder skapas för cykling, vandring, turskidåkning och snöskovandring. Området kommer börja med en bred, enkel led där du som besökare med rullstol, barnvagn och små barn kan använda för att komma till hjärtat på området.

Projektet drivs av näringen i Lofsdalen genom företagarföreningen Lofsdalsfjällens turistnäring ekonomisk förening som i januari 2020 blev beviljade 10,7 miljoner kronor från Tillväxtverket genom Europeiska Regionala Strukturfonden och Region Jämtland Härjedalen. Näringen själva skjuter också till med ett stort bidrag i projektet som ska sätta Lofsdalen på kartan som en vass cykeldestination.

– “Lofsdalen Fjällpark MTB kommer att bli ett aktivitetsområde med två mil leder i alla svårighetsgrader. Platsen kommer att passa hela familjen, oavsett funktionsvariation. Till området tar man sig antingen från Hovärksvägens spårcentral eller från Lofsdalen Bike Park. Vi kommer också att bygga en knutpunkt med plats för avkoppling och återhämtning som blir fjällparkens hjärta”, fortsätter Helena Fjellgren.

I sommar byggs de första lederna i området med målet att ha tre leder klara till slutet av sommaren. Hela projektet ska vara klart september 2022. Lederna kommer att designas av Bike Solutions som är erfarna leddesigners från Frankrike och som även designat Trysils cykellområde Gullia. Lederna byggs sedan av lokala entreprenörer med stor passion för cykling.

Relaterade länkar
Projekt Vision Lofsdalen
Destination Lofsdalen

OM Destination Lofsdalen

Destination Lofsdalen är en fjälldestination med aktiviteter som lockar besökare från Sverige och Europa året runt. Byns lilla storlek och fjällens och sjöns närhet gör alla aktiviteter, restauranger och nöjen lättillgängliga. Vintertid lockar utförsåkning med rejäl fallhöjd, välpreparerade längdspår i varierande terräng, 150 km turleder och skoterleder. Här finns både anlagda aktiviteter såväl som orörd natur med enorma vyer.

På sommaren är Lofsdalen Bike Park ett stort dragplåster. Med ca 16 km familjevänlig downhillcykling är den en given favorit för den äventyrslystne. Till sommaren 2020 kommer Lofsdalen också erbjuda multileder för stigcyckling, Det finns gott om vandringsleder med möjlighet att starta både i skog såväl som uppe vid trädgränsen. Varierande fiske och viltspaning lockar också många gäster. På toppen av skidfjället Hovärken ligger Europas högst belägna whiskylager, Lofsdalen Skybar. Här lagras ca 400 personliga 30-litersfats med Mackmyrawhisky och skybaren har öppet året runt med enklare luncher, dryckesprovningar samt finns tillgänglig för privata middagar, fester och events.