Sälenfjällen är en av de platser som tydligt märker av svenskarnas nya resmönster när Coronapandemin påverkar semesterplaner och val av resmål. Det är fullt tryck på bokningarna och redan nu väldigt mycket folk i farten som vandrar på fjället, cyklar mountainbike, fiskar och njuter av fjällmiljön.

-”Det känns fantastiskt trevligt att så många väljer Sälenfjällen som resmål den här lite märkliga sommaren. Vi har inga siffror framme ännu, men ser en markant ökning av besökare redan nu”. Säger Anders Bjernulf, vd på Destination Sälenfjällen.

-”Vi har lagt ner ett stort jobb med att göra våra leder på fjället lättillgängliga med grus, spång och raststugor så att alla besökare har möjlighet att få uppleva fjället på nära håll”, fortsätter Anders Bjernulf.

För att underlätta för gästerna har destinationsbolaget samlat hela Sälens utbud med datumsök på en hemsida (www.salen.se). Här hittar man allt inom ”äta-göra-shoppa-evenemang” på ett och samma ställe. Många som besöker området har använt sidan och tycker att den är ett bra och modernt verktyg, ”-nästan som en turistbyrå i telefonen!” sa en gäst.

Gammelgården i Sälen är både hotell och restaurang och har öppet året runt. Thommy Backner, som äger och driver verksamheten, kan intyga att antalet besökare i Sälenfjällen ökat på ett markant sätt denna sommar.

-”Vi brukar ha bra beläggning under barmarken men vi märker en tydlig ökning i år. Det kan vara ett par rum lediga på morgonen och helt plötsligt har vi väntelista. Restaurangen lockar också som aldrig förr och vi kan glädjas åt både många och trevliga gäster”, berättar Thommy Backner.

Pelle Hoffman är delägare och driver Sälens Fjällbryggeri som 2012 startades i anslutning till Gustav Grill & Bar i Lindvallen. Man ville testa responsen från gäster i Sälenområdet. Ölen brygges i starten på ett 50-liters bryggverk och såldes i baren på Gustav Grill & Bar. Responsen blev väldigt bra och bryggeriet har sedan dess utökats varje år. I mitten av 2017 flyttade man in i helt nya lokaler i Lindvallen och brygger nu på ett 2000 liters bryggverk från Tjeckien. Bryggeriet strävar idag efter att göra hantverksöl med stor variation från traditionell lager och IPA till fruktöl och tyngre stout. En nyhet för årets sommarsäsong är att man varje fredag välkomnar besökare till Öppet Hus mellan 16.00-19.00.sommar

-”Vi har kört öppet hus flera kvällar och intresset är stort, kan man lugnt säga. Det känns verkligen att det är mycket folk i området och stämningen är både trevlig och avslappnad”, berättar Pelle Hoffman

-”Sälenfjällen borde vara en av landets tryggaste platser att vistas på. Men det är viktigt att vi alla fortsätter följa de restriktioner som Folkhälsomyndigheten tagit fram. Tillsammans med kommunen och vårdcentralen i Sälen har vi tagit fram lokala riktlinjer så att alla skall kunna känna sig trygga”, avslutar Anders Bjernulf.

Relaterade länk
Sälenfjällen sommar och höst 

 

OM
Sälenfjällen är norra Europas största alpina skidområde och nordens största friluftsområde med 5 miljoner gästnätter per år. Sälenfjällen omsätter dryga 2,9 miljarder kronor per år. Vid högsäsong under vintertid rör sig cirka 100 000 personer dagligen i området. Sommarmånaderna växer år för år i antal besökare och i utbud. I Sälenfjällen finns de alpina resmålen Kläppen, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen, Hundfjället och Stöten. Totalt har Sälenfjällen cirka 55 000 bäddar var av cirka 25 000 är kommersiella.