Sitter du och planerar en överraskning till din bästa vän eller partner, men känner dig lite osäker med vad det ska vara, och hur du ska kunna ha råd till det? Det råder inga tvivel om att vi lever i en osäker tid där man inte riktigt kan planera livet som man gjort tidigare. Ingen vet hur resor kommer att kunna föregå om bara en månad framåt i tiden. Hur ekonomin kommer se ut vet vi inte heller något om. Trots osäkerheten vill vi kunna hitta på något ihop med våra nära och kära, och då kan ju en upplevelse vara ett rätt säkert kort. Men ska det vara något större är det inte alltid så billigt. Ekar det i plånboken? Oroa dig inte – läs vidare för att ta del om våra tips för hur du kan finansiera din nästa upplevelse!

Gör en budget och håll dig till den
Det absolut viktigaste när det kommer till att ha råd med de ting man prioriterar i livet är att göra en budget, som man dessutom kan hålla sig till. Sätt inte oåtkomliga krav, men snarare räkna ut hur mycket pengar du verkligen behöver lägga på “lyxiga” ting i livet som kläder, restaurangbesök och prylar. Vill du ha råd med en upplevelse för livet är det dags att börja prioritera. Skär ner på dina kaffe- och drinkutgifter och lägg pengarna i en sparbössa eller direkt in på sparkontot istället.

Investera dina pengar
Ett annat sätt att få din personliga ekonomi till att räcka till och faktiskt öka regelbundet är att börja investera. Fråga vilken förmögen person som helst, alla investerar sina pengar! Du behöver inte vara proffs för att komma igång. Gör din efterforskning och fråga runt i ditt nätverk efter råd. Investera kan du göra när som helst. Med en aktie app till exempel, kan du investera i aktier på väg till jobbet eller skolan, eller checka börsen precis innan du lägger dig. Med det sagt är investering ett oerhört smart sätt att få ditt personliga kapital att räcka till det du prioriterar i livet! Som en upplevelse ihop med din pojk- eller flickvän, mamma eller bästa vän.

Spara, spara, spara!
Det absolut viktigaste tilltaget du måste ta för att få pengarna till att räcka till och bli över, är att spara så mycket som du bara kan. Ett tips är att åsidosätta ett belopp varje månad, baserat på hur stor inkomst du har och hur stora dina utgifter är. Ett belopp på 200 kr kan vara en bra start. Sätt över dessa pengar på ett separat bankkonto varje månad, eller fixa så att det sker automatiskt. Som småningom har månadsbeloppet blivit stort, och du har råd med upplevelsen du drömde om!