Abisko är en av världens bästa platser att uppleva norrsken på. I vanliga fall vallfärdar gäster från alla jordens hörn till Svenska Turistföreningens (STF) Aurora Sky Station. Det brukar röra sig om ett femtiotal olika nationaliteter, men vilka kommer i år när de utländska gästerna uteblir med anledning av pandemin? Sedan mer än ett decennium har Abisko stått på många utländska besökares ”bucketlist” för att uppleva norrsken.

Bilden ovan; Foto/Källa; Noel Bauza, Pixabay 

– ”Att Abisko är världens bästa plats att uppleva norrsken är vida omtalat i världen men lite av en väl bevarad hemlighet för oss här i landet. Nu när många i vinter kanske väljer att stanna hemma säger vi; ta chansen, kom till Abisko och upplev den magiska polarnatten, få möjligheten att se norrsken och uppleva aktiviteter i en mäktig arktiska fjällmiljön”, säger Jessica Milkewitz, platschef på STF Abisko Turiststation.

Det pågår nu ett intensivt arbete med att sprida kunskap om norrsken och polarljus som fenomen. Än lever allt för många svenskar i tron att vinter i norra Sverige innebär kompakt mörker. Inget kan vara mer fel. Dagtid präglas av det lite mystiska, blåaktiga polarljuset och om kvällen/natten är det fullt fokus på himlavalvet med stjärnor, måne och norrsken. Endast ca 3 000 norrskensgästnätter (30%) 2020 var gäster från Sverige.

Det blåa hålet
Abisko har flest klara nätter i Sverige och förutsättningarna för att se norrsken bättre än någon annanstans i världen. Abisko ligger i regnskugga tack vare de omgivande bergen och Torneträsk, vilket innebär optimala väderförhållanden för norrsken med lite nederbörd och ofta en klar himmel. Abisko kallas för ”det blå hålet” i folkmun – när omgivande trakter har mulet väder har oftast Abisko klar sikt rakt upp i rymden. Dessutom ligger Abisko ofta under norrskensovalen som är det område under vilket norrskenet är synligt.

För blotta ögat är det endast möjligt att se norrsken när det är mörkt ute, även om det finns aktivitet i atmosfären även dagtid. I Abisko är nätterna långa under vinterhalvåret, från slutet av november fram till början av februari visar sig inte solen överhuvudtaget. Man vill också komma bort från gatubelysning och andra artificiella ljuskällor som kan störa ögat i jakten på norrsken.

– ”Den 13 december öppnar vi Turiststationen för vintersäsongen. Innan skidåkarna kommer i mitten av februari kan man gå med snöskor, isklättra, bada vedbastu eller följa med på den guidade kvällsturen upp till STF Aurora Sky Station på vårt hemmaberg Nuolja. En linbanefärd på 20 minuter upp till stationen, 900 meter över havet. Där finns en stor utomhusterrass, ett utkikstorn och ett café”, avslutar Jessica Milkewitz, platschef på STF Abisko Turiststation.

Fakta:
Norrsken uppstår när laddade partiklar från solen (solvinden) träffar jordens magnetfält överförs energi till detta vilket resulterar i att partiklar i magnetfältet accelereras in mot polarområdena. När dessa i sin tur kolliderar med atomer och molekyler på ca. 100-400 km höjd leder det till att dessa avger ljus i olika färger. Området där norrsken förekommer kallas for norr-(syd-)skensovalen och omger jordens magnetiska poler. När det kommer mycket partiklar expanderar norrskensovalen söderut. Norrskensovalen ligger i stort sett stilla medan jorden roterar under den.

Norrskensovalen befinner sig oftast i den s.k. norrskenszonen mellan 65 och 72 graders latitud. Abisko nationalpark ligger mitt i norrskenszonen, har en extremt hög andel molnfri himmel och mycket lite ljusföroreningar. Dessa tre nyckelfaktorer förklarar varför norrsken kan ses så ofta över Abisko. Samma sak händer vid sydpolen, då kallas det sydsken på svenska och aurora australis på latin.

I närheten av jordens poler bildas ett grönt, lila, blått eller rött sken som ser ut som draperier, bågar eller strålar, på himlen. Det är oftast det gröna som dominerar norrskensnätterna, och de andra färgerna får nästan ses som accenter. Vilken färg norrskenet har avgörs av partiklarnas rörelseenergi, på vilken höjd i atmosfären de kolliderar, och av med vad dom kolliderar.

Röd – över 250 km (elektron kolliderar med syreatom)
Grön – över 110km (elektron kolliderar med syreatom, men längre ned)
Lila/blå – över 80 km (elektron kolliderar med kvävgas)

Extra fakta:
“Vad många inte tänker på är att det tar 20–30 minuter att få ett bra mörkerseende. Det förstörs på ett ögonblick om man tex. tittar i mobilen. Vill man se de svagaste (ofta försummade och enligt min mening vackraste norrskenen) så måste man hålla god ljusdisciplin. Inga starka ljuskällor, aldrig titta mot en ljuskälla, avskärmade svaga röda ljus om absolut nödvändigt, berättar Urban Brändström norrskensforskare vid Institutet för rymdfysik (IRF)”

RELEVANTA LÄNKAR (Webbplatserna öppnas i nytt fönster)

STF Aurora Sky Station och linbanan är öppen 13 december 2020 – 20 mars 2021

Hur norrskenturismen kom till Abisko

Webkamera där man kan följa norrskenet live