Han ligger bakom tiotusentals hotellrum i hela Norden, men har aldrig designat ett hotellrum av is och snö. I år har entreprenören Petter A Stordalen valts ut att designa en av sviterna på Icehotel i Jukkasjärvi. Tillsammans med Icehotels Creative Director Luca Roncoroni ska en konstsvit av is och snö skapas, en konstsvit som hyllar kraften att nå sina drömmar. Den 11 december välkomnas de första gästerna till den säsongsöppna delen av Icehotel.

PinPin Studio, foto Asaf Kliger

Den första snön har precis kommit och på Icehotel i Jukkasjärvi skapas nu konst både i den permanenta delen, Icehotel 365, och snart även i Icehotel Winter som är den vinteröppna delen av hotellet. 1 300 isblock ska förvandlas till is och totalt är 35 konstnärer med och skapar konsten. Speciellt för i år är att konstnärerna är handplockade av Icehotel och en person har extra mycket erfarenhet från just hotellvärlden, nämligen Petter A Stordalen.

– ”Jag älskar det Icehotel står för, ett hållbart hotell byggt på naturens villkor och ett starkt entreprenörskap. När jag fick frågan om att designa ett rum på Icehotel så var min spontana reaktion “Ja! Hur svårt kan det vara?! Det här har jag gjort massvis av gånger tidigare”, säger den nyblivne isdesignern och entreprenören Petter A Stordalen.

Han fortsätter…..

”Det jag inte tänkte på då var de särskilda utmaningar det innebär att designa och bygga hotellrum av is och snö. Den här processen har gett mig en ny dimension kring vad som krävs för att bygga hotellrum. Det blir spännande att se hur min designtanke utvecklas när vi börjar skulptera ut den i is”.

Konstsvit som kan inspirera andra
Under de senaste månaderna har Petter A Stordalen tillsammans med Creative Director på Icehotel, Luca Roncoroni, skapat en design för ett unikt rum som förkroppsligar de värden som Stordalen står för, nämligen kraften att komma dit du vill och nå dina drömmar – entreprenörskap och drivkraft, värden som Petter Stordalen brinner starkt för.

Konsten har alltid varit en viktig del av Icehotel, men långt ifrån alla som skapat konstsviter på Icehotel genom tiderna har varit konstnärer eller designer. Vad de alla däremot har gemensamt är det extraordinära kreativa uttrycket och förmågan att fullfölja ett projekt.

– ”Stordalens energi och visuella uttryck har kommit väl till pass i designprocessen, som har varit både kreativ och rolig. Men hur konstsviten kommer att se ut är en hemlighet än så länge…Nu är designen klar och skapandet ska snart börja”, säger Luca Roncoroni.

Bygger på samma mindset
Nyligen ingick Icehotel ett samarbete med Stordalens hotellgrupp Nordic Hotels & Resorts och nu får Petter A Stordalen genom att designa en konstsvit chans att lära känna Icehotels viktigaste beståndsdelar, snön och isen, på nära håll.

Enligt devisen ”gräv där du står – det mesta är ogjort” startade Yngve Bergqvist världens första och största Icehotel 1989. 31 år senare lockar Icehotel cirka 70 000 besökare varje år från hela världen – året runt.

– ”Jag tror Petter och jag tänker lite lika. Man ska inte ge upp utan utgå från vad man har och kämpa på! Det ska bli kul att se hans svit i december”, säger Yngve Bergqvist, grundare och en av huvudägarna av Icehotel.

Den 11 december slår portarna upp till vinterns Icehotel, men redan nu kan gästerna sova bland iskonst, uppleva norrsken och vildmarksäventyr och även se konsten ta form i den permanenta delen, Icehotel 365.

OM ICEHOTEL
Icehotel i Jukkasjärvi öppnade 1989, och är utöver ett hotell också en konstutställning med föränderlig originalkonst av is och snö. Varje vinter skapas Icehotel i ny tappning, helt och hållet av is från Torne älv, en av Sveriges nationalälvar och sista orörda vattendrag. När vintersäsongens hotell av is och snö har smält tillbaka till älven om våren står en del av hotellet kvar, en plats där gästerna kan ta del av upplevelser av is och snö året om.

OM Nordic Hotels & Resorts
Nordic Hotels & Resorts samlar unika varumärken under ett paraply. Från augusti 2019 är vi totalt 33 drifts- och medlemsägda hotell, och en restaurang, och vi fortsätter att växa. Gemensamt för alla våra hotell är att vi erbjuder gäster nya, extraordinära hotellupplevelser.

RELEVANTA LÄNKAR ( Länkarna öppnas i ett nytt fönster. Icehotel finns på ListitSweden)

Nordic Hotels & Resorts
Icehotel i Jukkasjärvi