Efter nej till ekonomiskt stöd från norska regeringen – Norwegian tvingas permittera ytterligare 1600 anställda

Efter att norska regeringen idag har beslutat att inte stödja Norwegian ekonomiskt för att kunna ta sig igenom Coronakrisen, ser bolaget inget annat alternativ än att permittera och kraftigt minska kapaciteten. Konsekvenserna av myndigheternas omfattande reserestriktionerna är väldigt stora och är det helt avgörande att minimera kostnaderna medan Norwegian arbetar för att ta sig igenom den här krisen och överleva.

Bilden ovan; Norwegian Boeing 737-800. Fotograf/Källa; Jørgen Syversen / Norwegian

– ”Efter dagens nedslående besked från den norska regeringen har vi inget annat val än att permittera ytterligare 1600 medarbetare på Norwegian och parkera 15 av de 21 planen vi har haft i luften den senaste tiden. Det här är en mycket tråkig dag för alla på Norwegian. Jag beklagar verkligen det här till de som berörs men vi ser tyvärr inget annan utväg. Innan Coronakrisen hade Norwegian över 10 000 medarbetare men de kommande månaderna kommer det bara vara cirka 600 anställda i bolaget. Målet är att med sex flygplan trafikera inrikeslinjer i Norge och jag förutsätter att Norwegian får ta del av stödet till utvalda linjer som infrastrukturdepartementet har aviserat”, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram.

Det kraftigt minskade linjenätet innebär dessvärre även att kunder som redan har beställt biljetter med Norwegian kommer att påverkas.

–”Vi ska göra allt vi kan för att erbjuda berörda kunder alternativa resor och jag vill verkligen beklaga den här situationen. Alla berörda kunder kommer att få besked direkt av oss”, fortsätter, Schram.

Nedan linjer upprätthålls:

Oslo – Alta
Oslo – Bergen
Oslo – Bodø
Oslo – Evenes
Oslo – Haugesund
Oslo – Kirkenes
Oslo – Molde
Oslo – Stavanger
Oslo – Tromsø
Oslo – Trondheim
Oslo – Ålesund
Tromsø – Longyearbyen

OM Norwegian

Norwegians berättelse började för över 27 år sedan. Bolaget etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga först 2002. Norwegian har blivit en central aktör inom internationell luftfart; först med kortdistanslinjer i Europa och sedan långdistanslinjer till och från USA, Asien och Sydamerika. Norwegian har idag en modern och bränsleeffektiv flygplansflotta som består av flygplansmodellerna Boeing 787 Dreamliner och Boeing 737.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och fem år i rad har passagerarna röstat fram Norwegian som världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer. Dessutom har bolagets lojalitetsprogram Norwegian Reward utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.