I princip alla pokerturneringar där världseliten samlas blev inställda, precis som många andra folktäta evenemang i samhället i övrigt. Men pokerindustrin hade redan en fot i den digitala världen och anpassade sig efter en pragmatisk verklighet. Men inte helt problemfritt.

De flesta som vill spela poker har kanske inte påverkats nämnvärt av den verklighet vi befunnit oss i under året. Eftersom man mycket enkelt kan spela online, och kringgå sociala grupperingar och rekommendationer. Visst försvinner de sociala delarna av spelet. – Det är inte längre möjligt att sitta ett gäng i en rökig källarlokal i dunkel belysning med ett whiskyglas som aldrig är tomt. Lyckligtvis finns poker på nätet för den som är sugen.

World Series of Poker

World Series of Poker i Amerika, som ägs av casinojätten Caesars Entertainment, fick precis som andra arenasporter avbryta pågående säsong. Men till skillnad från andra sporter så flyttade man enkelt sin verksamhet från ett fysiskt evenemang till pokerrum online. Men stod ändå inför flera utmaningar.

När World Series of Poker startade online hade 40 000 deltagare anmält sig. Alla deltagarna var tvungna att följa en rigorös kontroll för att säkerställa sin identitet: De var tvungna att förse tävlingsledningen med giltigt ID, adressbevis, samt en geolocation-mjukvara på datorn som bekräftar geografisk plats. Dessutom krävs att spelarna befinner sig i någon av delstaterna Nevada eller New Jersey för att legalt delta i nätturneringen. Därmed var det bara att packa och köra mot närmsta delstat.

Många av spelarna som deltog i turneringen berättar att förutsättningarna inte alltid var de mest bekväma, med många tekniska problem som plötsligt kunde inträffa. En del satt i sin bil, andra i ett hotellrum, vars internetuppkoppling sparkade ut användaren varje timma. I Sverige är det inte lika mycket drama för att spela lite poker online. Det är enkelt att hitta de största och bästa pokersajterna som 888Poker och Pokerstars med flera, och erbjudas många valmöjligheter inom pokerspel.

En humoristisk erfarenhet delades av pokerspelaren Ryan Depaulo, vinnare av en no-limit Texas Hold ’em Texas turnering, från sin bil. Han var parkerad hela natten utanför ett shoppingcenter i New Jersey. Där han satt hela natten och spelade från sin laptop uppkopplad till shoppingcentrets wifi. Han visade prov på disciplin och hjärta, inget kunde stoppa honom. – Han gjorde sitt behov in flaska i bilen, samtidigt som han höll koll på motståndarnas pokerhänder. Följande morgon visade Ryan stolt upp flaskan via sin Youtube-kanal. Sent på kvällen stannade en polisbil till, och undrade varför Ryan satt i skenet av sin laptop i bilen hela natten, och “beordrades att vinna”. Följande morgon när Ryan slutligen stod som segrare hade shoppingcentret åter öppnat för dagen. Varpå han lyriskt springer in och vrålar att han är Gud och legend, inför morgontrötta affärsbiträden med undrande blickar.

Fysiska pokertävlingar återupptas sakta

Riskera att resa för att vinna storkovan – Lyckligtvis har pokerspelare som vana att analysera olika situationer och avväga om risken är mödan värd.

Pokerspelare existerar i en värld av odds och sannolikheter som hela tiden utvärderas löpande. De som gör det bäst vinner. Risken kalkyleras, och om vinstchansen anses större, väljer pokerspelaren att satsa. I september 2020 ansåg pokertouren att risken var tillräckligt liten för att återuppta pokerturneringar där spelare sitter samlade i samma rum, vilket också medförde vissa risker.

Ett par stater i Amerika tillät arenaevenemang, och stod som värd för mindre tävlingar. Men om pokereliten ville delta i stora tävlingar med ansenlig vinst-pott, var man tvungen att bege sig utomlands. Att resa innebär som bekant stora risker att bli fast någonstans på grund av plötsliga reserestriktioner, som lär resultera i en viss försiktighet en tid framöver.

Det återstår att se om offentliga pokertävlingar snart kommer att återupptas på allvar, eller om det är en bluff som snart genomskådas.