Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2021 är det 76 år sedan.

Bilden ovan; Judiska flickor Göteborg centralstation 1939. Foto/Källa; Kamerareportage/TT

År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige.

Utställningen Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige!

Utställningen Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige år 2020 handlade om de 500 judiska flyktingbarn som räddades från Nazityskland till Sverige genom en internationell räddningsinsats, Kindertransport, i slutet av 1930-talet. Genom unika brev och fotografier som aldrig tidigare visats får vi följa barnen från tillvaron före kriget, under flykten och livet efteråt.

Bilden ovan; Vita bussarna anländer till Malmö hamn i maj 1945. Foto; KW Gullers, Nordiska museet

– ”Utställningen belyste en del av svensk, och europeisk, historia genom personliga öden och berättelser. Den handlade om barnens livsvillkor och de känslomässiga konsekvenserna av att skiljas från sina familjer”, säger Ingrid Lomfors, historiker och överintendent vid Forum för levande historia, som skrivit texterna i utställningen.

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation.
Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2021 är det 76 år sedan.

År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige.

Minnesceremonin 2021 blir digital
I år anordnar Forum för levande historia en digital minnesceremoni för Förintelsens offer –ceremonin den 27 januari sänds live med tal, musik och ljuständning direkt från Eric Ericssonhallen i Stockholm. Den ersätter ceremonin som tidigare år hållits på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Deltar gör bland andra Livia Fränkel, statsminister Stefan Löfven och riksdagens talman Andreas Norlén.

Ni kan följa minnesceremonin klockan 17.00-18.45 på ”Levande Historias webbsida HÄR!” eller på deras facebooksida. Ceremonin sänds även på SVT Forum på svtplay.se.

Minnesdagsutställning 2021
Inför Förintelsens minnesdag erbjuder vi varje år en miniutställning som ni kan skriva ut eller visa som bildspel till exempel på ditt bibliotek, kommunhus eller din institution eller skola. Till den kopplar vi pedagogiska övningar för elever.

Årets utställning ”Motstånd” handlar om enskilda personer som stod emot, som valde att gå mot strömmen och ta kampen mot den nazityska terrorn. De kom från olika samhällsskikt med olika religiösa och politiska uppfattningar. Deras motstånd kunde också se olika ut.

Varför inte sätta upp utställningen i ert skyltfönster? På så vis kan besökare ta del av den på ett säkert sätt. Om ni har en skärm i skyltfönstret kan ni även välja att visa bildspelet där eller bädda in det på er webbplats.

Tre samtal i samband med minnesdagen
I samarbete med andra organisationer anordnar vi tre samtal med teman kopplade till Förintelsen.
25 jan – Panelsamtal: Våldtäkt i krig – ett billigt och långtidsverkande vapen.
26 jan – Samtal om Förintelsen och historiebruk.
28 jan – Webbinarium: Modet att bry sig om.

Vi delar vidare – Så här hjälper vi till att sprida information om de evenemang ni arrangerar:

I vårt minnesdagskalendarium lägger ni som arrangerar något in information om ert evenemang i samband med Förintelsens minnesdag. Genom minnesdagskalendariet kan vi tillsammans hjälpas åt att sprida information om vad som händer i samband med 27 januari, så att fler kan vara med och hedra offren.
Se vad som händer runt om i landet i samband med Förintelsens minnesdag.

I vårt Facebook-evenemang ”Förintelsens minnesdag 2021” kommer vi även sprida vidare era arrangemang. Vi hoppas även detta kommer vara en kanal där ni som arrangörer kan tipsa och inspireras av varandra.

OM Forum för levande historia

Forum för levande historia (Extern länk) är en myndighet med uppgift att främja arbete med demokrati, tolerans och alla människors lika värde med utgångspunkt i Förintelsen. Vi bedriver utåtriktad verksamhet med inriktning på kunskap, kultur och fortbildning.